Anmeldelse af Grayl vandfilter

Facebookmail

Udvalget af vandfiltre er i nærmest eksplosiv vækst i disse år og der bliver tænkt ud af boksen, både hvad angår teknologi, funktion og design.

Grayl Geopress i brug ved en lille bæk

Et godt eksempel er Geopress fra Grayl, som anvender det nyeste inden for vandrensningsteknologi og samtidigt formår at forny både funktion og design.

Specifikationer:

  • Kapacitet: 710 mL (per cycle)
  • Vægt: 450 g
  • Flow: 5 L per minut
  • Filter levetid: ca. 250 L
  • Pris: ca. 800,- inkl. filterpatron, ny filterpatron ca. 250,-

Teknologi

Grayl Geopress benytter som de fleste andre vandfiltre et kombinationsfilter, men til forskel fra de fleste andre vandfiltre er den bærende teknologi i dette filter adsorption-eluering eller ionbytning. Denne er kombineret med mekanisk filtrering såvel som aktivt kul.

Denne filterkombination gør at filteret er i stand til at fjerne hele paletten af uønskede elementer, som urenheder, tungmetaller, kemi, parasitter, bakterier og endelig virus. Det er netop adsorption-eluering eller ionbytning som gør filteret i stand til at fjerne virus, som de fleste andre rensningsteknologier må give fortabt overfor.

Der er tale om et kompakt og integreret filter, hvor de enkelte teknologier er “bagt” sammen til en enkel filterpatron, som ikke muliggør udskiftning af enkeltdele som f.eks. det aktive kul.

Du kan læse meget mere om de forskellige rensningsteknologier i vores turhåndbog her.

Design

Lad det være sagt med det samme, det er ret genialt!

Grayl har formået at nytænke et vandfilter, som er utroligt enkelt at bruge og bryder med de traditionelle filtre. Der er ganske enkelt ikke hverken slange eller pumpe og ved første øjekast ligner filteret egentlig bare en alm. drikkedunk.

Grayl Geopress adskilt, bemærk den integrerede filterindsats i bunden af inderflaske i midten.

Konceptet er i al sin enkelthed, at det forurenede vand presses fra en yderflaske, gennem filteret og ind i en inderflaske hvor det opbevares fuldstændigt som i en drikkedunk.

Du kan vælge at drikke direkte af filteret drikketud, eller skrue hele toppen af og hælde vandet over i en anden beholder.

Brug

Vi har haft filteret med på en del vandretur i Danmark, hvor det har siddet i rygsækkens siddelomme, akkurat som den sædvanlige drikkedunk. Når der var brug for friske vandforsyninger, blev filteret hevet frem, yderbeholderen fyldt direkte fra bækken, filteret presset ned og så var der friskt koldt vand lige til at drikke, eller fordele i de øvrige drikkeflasker. Det bliver ganske enkelt ikke nemmere. Hjemme fra tur skyller du blot filteret under den kolde hane og lader det tørre. Så er det klar til næste eventyr.

Grayl Geopress klar til at fylde vand i yderbeholder (til højre)

Vi oplevede desuden en bonusfunktion i det varme Danske sommervejr. Designet med yder og inderflaske gør nemlig at der er et lille luftrum mellem de to beholdere, som giver en termoflaske effekt. Dermed  holdt vandet sig væsentligt bedre koldt end i vores traditionellem drikkeflasker.

Geopress er tydeligt designet til at udstråle robusthed og det lever den op til. De kraftige materialer tåler at du bruger det, taber det og “smider” rundt med det i lejren.

Konklusion

Jeg er imponeret, over hvor enkelt Grayl har formået at gøre vandrensning med dette filter og jeg tænker at det dermed appellere bredt til friluftsfolket. Særligt dem som før slæbte deres drikkevand med, fordi de ikke kunne overskue alt det med slanger, pumpe og kompliceret vedligehold.

Udskiftning af det integrerede filter gøres med et enkelt klik og der er ikke noget med at stå og rode med aktivt kul i poser, osv. Prisen du betaler, for den enkle brug er, at prisen per liter renset vand ligger lidt højere end for de traditionelle vandfiltre, idet hele filteret skiftes og ikke kun f.eks. det aktive kul. Den beskedne merpris giver jeg dog, i dette tilfælde, gerne i bytte for brugervenlighed.

Grayl Geopress på tur

Skal jeg komme med en enkelt detalje hvor der er rum for forbedring, må det være vægten. Filteret vejer 450 g og det burde være muligt at gøre det lettere uden at sætte robustheden over styr.

Vores Katadyn filter har nok stadig en berettigelse på ture, hvor vi er mange afsted i lejr, men der er ingen tvivl om at Grayl Geopress er vores foretrukne vandfilter på de fleste fremtidige ture.

Læs mere på Grayl’s hjemmeside her.

 

 

 

One thought on “Anmeldelse af Grayl vandfilter

  1. Grayl har siden tilføjet en ULTRALIGHT serie, som bringer vægten ned på lige over 300g og en kapacitet på 375ml. Dette er en god mulighed hvis du har fokus på lav vægt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *