Anmeldelse af Primus Prime Tech Stove 2.3L

Facebookmail

Det er nu ved at være et års tid siden jeg anskaffede mig et Primus Prime Tech Stove 2.3L sæt som potentiel afløser for det gamle Trangia. Det har siden været flittigt brugt og har fået de prygl som uundgåeligt tilstøder vores turgrej. Derfor er det vist også ved at være på sin plads med en vurdering og her vil det være svært ikke at sammenligne med det velkendte Trangia.

Aftensmaden tilberedes

Specifikationer og indhold

Prime Tech Stove 2.3L sættet indeholder følgende:

  • Gasbrænder med integreret vindskærm, 2000 W
  • 3L gryde med varmeveksler og keramisk belægning
  • 3L gryde uden varmeveksler og keramisk belægning
  • Låg i plast med integreret dørslag
  • Grydetang
  • Piezo tænder
  • Opbevaringspose

Hvis vi allerede her skal begynde sammenligningen med Trangia så er Trangiagryderne kun på henholdsvis 1,7 og 1,5 L. I Trangia har ingen af gryderne non-stick belægning eller varmeveksler, der er heller ikke piezo tænder eller opbevaringspose med.

Primus Prime Tech stove vejer i 2.3 L udgaven 870 gram, mens Trangia, lidt afhængigt af version, vejer ca. 900 gram. Primus Prime Tech stove leveres dog uden stegepande, mens denne er kombineret med grydelåget i et Trangia. Primus brænderen har en max. effekt på 2000 W og mod Trangiabrænderen med 2100 W.

Skal vi have økonomien med så koster Primus Prime Tech Stove 2.3L sættet ca. 1.100,- mens et Trangia 25-5 UL med gasbrænder kan fås for ca. 800,-

Funktion

Primus Prime Tech stove 2.3L er et lækkert og veldesignet stormkøkken, hvor der er kælet for detaljen. Dette ser man allerede på opbevaringsposen som er lavet i lækre materialer, med bærestrop og foret så gryderne ikke bliver bulet under transport. Gryderne er ud over at være store også ganske praktiske, med helt flad bund og udført i en robust materialetykkelse. Der til kommer at den ene af Primus gryderne har integreret varmeveksler som dramatisk forkorter kogetiden og reducere gasforbruget. Primus har også valgt at forsyne den ene gryde i dette sæt med en keramisk non-stick belægning som er ganske praktisk i felten og virker nogenlunde robust.

Primus Prime Tech stove (Foto: Primus)

Tager vi fat i grydelåget så er det på af Primus Prime Tech Stove udført i klar plast, med et lille frækt håndtag i rød gummi, integreret dørslag og en åbning som gør plads til grydetangen uden at tage låget af. Grydelåget fungere perfekt, kan betjenes uden grydetang og er klart lettere at arbejde med end Trangia låget som jeg har brændt mig på mange gange. Ulempen er at det er lavet i plast og vores er således allerede knækket, fordi det blev klemt i rygsækken. Det er surt at stå ude på en lang tur uden grydelåg og det ville derfor være fint om Primus designede et mere robust låg i aluminium som kunne tilvælges efter behov.

Grydetangen til Primus Prime Tech Stove har den lækre detalje at den er udstyret med en lås som gør at den kan låses fast på gryden. Prisen for denne smarte funktion er en grydetang som er ret kompliceret og tilmed ikke virker videre robust. F.eks. er den udstyret med nogle små plastbeskyttere som skal modvirke metal mod metal kontakt, mellem gryde og grydetang. Disse plastbeskyttere falder imidlertid af i løbet af kort tids brug. Jeg har senere modtaget en opdateret version af grydetangen fra Primus, hvor der er lavet et par mindre forbedringer af bla. plastbeskyttere.

På min Primus Lite+ er der integreret piezo tænder og på af Prime Tech Stove sættet har Primus valgt at ligge en løs piezo tænder med i sættet. Det er en lækker detalje, men det havde været endnu bedre, hvis den havde været integreret som på Lite+ så den ikke bliver væk.

Regulatoren på Primus Prime Tech Stove er en avanceret lille sag som ikke bare, som det er tilfældet på de fleste brændere, er en dum ventil, men faktisk indeholder en regulator. Dvs. at den fastholder en nogenlunde konstant tryk og dermed flamme uanset gasbeholderens fyldning og temperatur. Denne funktion fungerer fint og gør det let at have f.eks. pasta til at simre. Regulatoren har dog den ulempe at den skal drejes flere omgange før den åbner for gassen og dette kan virke ret irriterende.

Nu kommer vi så til det ømme punkt, nemlig brænderen. Ved første øjekast er det som resten af Primus Prime Tech Stove 2.3L sættet en veldesignet brænder og vindskærm. Tilmed lover Primus at brænderen i kombination med deres varmevekslergryde er ca. 20 % mere effektiv end tilsvarende stormkøkkener. I praksis oplever jeg en brænder som er mindst 20 % mere effektiv såvel målt på kogetid som på gasforbrug. Min påstand er at Primus mere end lever op til det de lover, hvad angår effektivitet. Imidlertid har jeg oplevet, hvad jeg anser for et alvorligt problem, med deres brænder. Den soder kraftigt ved lav effekt og dette kan også observeres ved at den brænder med en rød flamme (for lav lufttilblanding) når man skruer ned for den. En gasbrænder har jo netop, nærmest per definition, den fordel at den ikke soder gryderne. Selv om Primus hævder at den er testet på alle ledder og kanter, vil jeg hævde at den har en designfejl.

Primus Prime Tech Stove 2.3L efter 15 min. på lavt blus

Konklusion

Primus Prime Tech Stove 2.3L er et lækkert stromkøkken med mange gode og gennemtænkte detaljer, men på visse områder bærer det præg af at mangle den modenhed og forædling som f.eks. Trangia har gennemgået over årene.

Diskvalificere den sodende brænder Primus Prime Tech Stove 2.3L? Nej, der er så mange andre fordele ved dette stormkøkken at det stadig er min favorit over Trangia. Det er primært det lave gasforbrug og de større gryder som gør dette stormkøkken til en vinder. Jeg er desuden overbevist om at Primus nok skal få rettet op på brænderen og skulle det være helt perfekt tilbød de desuden et grydelåg i aluminium og integreret piezo tænding.