Del 3 – Rensdyr på dåse og fisk på krogen

Facebookmail

Efter indtagelse af de obligatoriske havregryn med pulvermælk vandrede vi på dag 4 op mod Hellevassbu for at proviantere. Vi spiste frokost ved hytten, og med fornyede forsyninger af knækbrød, dåseleverpostej og chokoladekiks pakket i rygsækken vandrede vi videre nordover på ruten mod Litloshytten. Også på denne del af ruten skal der forceres en del højdemeter, idet hytten ligger i 1160 moh og den videre rute går op gennem et pas i små 1400 moh.

Teltet blev slået op ved den lille sø Sigridtjørni, og det skulle senere vise sig at være et udmærket valg. Først skulle vi imidlertid introducere drengene for den norske dåsespecialitet Joika (rensdyr på dåse), som vi have indkøbt på Hellevassbu. Det at få den stivnede masse ud af dåsen er lidt af en udfordring, men derefter gennemgår den i en lun gryde en sand forvandling fra brun kødgeleklump til delikate renkødboller med brun sovs. Alle spiste det ivrigt, måske mest fordi de var sultne. I hvert fald kommer dette ind under kategorien af ting, du aldrig skal prøve der hjemme.

Joika (rensdyr på dåse) kalr til tilberedning

Hele aftenen havde vi fisket ivrigt i det lille vand uden så meget som et enkelt bid, men da vi prøvede den efterfølgende morgen, var det en helt anden sag, og vi fik hurtigt to fine fjeldørreder på krogen. Med en aftensmad bestående af Joika er ingen for fin til at spise stegt fisk til morgenmad, og de røg da også øjeblikkeligt på panden.

Jakob steger en nyfanget fjeldørred til morgenmad

Fiskelykken stod ikke alene på denne lejrplads for gevirjægeren Jakob havde også held til at finde et, ganske vist noget afpillet, gevir som noget af det første efter vores ankomst. Det skulle senere vise sig, at dette kun var en spæd start på et sandt gevireventyr.


Dette er en del af en samlet turberetning. Du kan læse de øvrige dele og se flere billeder på www.tranumthomsen.dk.