Det skal gås væk!

Facebookmail

Covid-19 isolationen hænger over os som en tung vintersky, der nægter at forsvinde, mens onlinemøder og skole, såvel i overført som i bogstavelig forstand, gør os tiltagende nærsynede. Det må være undtagelsen ikke at føle en smule tungsind i disse uger. Heldigvis ved vi af erfaring, at det hjælper at komme ud og bruge kroppen. Under mottoet “det skal gås væk”, har vi derfor indført daglige vandreture for hele familien. Det er en kollektiv og virksom pille, som dog kan være svær at sluge for alle familiens medlemmer.

Det skal gås væk

Rationelle argumenter og langsigtede gevinster som “det er godt for dig” og “du ved, du får det bedre af det” kan være svært at omsætte for børn. Ja, faktisk kan det ind imellem også være svært at få det til at bide på os voksne med veludviklede pandelapper. Nu kunne man så tro (og håbe) at vores børn med deres solide friluftsopdragelse i bagagen var anderledes end børn og unge er flest og derfor bare sprang ud på tur med deres forældre hver eftermiddag……sådan er det bare ikke! Derfor har vi i vores familie indført et sindrigt system, hvor turtid kan veksles til skærmtid med vennerne, akkompagneret af gamerverdenens hårde valuta, V-Bucks.

Turskemaet

Der er ikke længere tal på, hvor mange liter kakao vi har proppet i rygsækken, for hyggen er en vigtig faktor, hvis det skal være rart at komme ud. Er det sprayfløde, som kan logge ungerne med, ja så er der sprayfløde i rygsækken. Kort sagt……målet er at få familien ud og bruge kroppen, lade øjnene flyde ud på uendeligt og for et øjeblik glemme hjemmekontoret, restriktioner og den fyldte opvaskemaskine. Det nyder alle, når vi først er kommet afsted, men det kan kræve lidt mere konkret belønning at øge motivationen til at træde ud af døren. For børnene er det snacks og lidt ekstra spilletid, for de voksne er det de ekstra kilometer i sportsappen som bevis for aktiviteten.

Det er ikke nødvendigvis nye eventyr, der er brug for hver dag, og rigtigt mange af vores ture er derfor også velkendte klassikere med faste pausesteder. Andre dage er energien høj og fleksibiliteten større, og så lykkes det at føje nye ruter til repertoiret.

Et par tip når du skal have børnene med ud:

  • Sørg for hyggepauser på turen. Medbring varm kakao og snack
  • For mange børn er rutinen vigtig. Sæt derfor turene i system/skema
  • Det behøver ikke være nye eventyr hver dag. Gå gerne samme tur maaaange gange
  • Find det, der motiverer børn og voksne til at komme afsted. Måske skal der noget forskelligt til.

Pakkeliste til mikrotur består af en lille rygsæk pakket med:

  • Siddeunderlag til pausen
  • Varm drik på termokande
  • Snack
  • Kopper og andet nødvendigt bestik
  • Regntøj og lidt ekstra varmt tøj til pausen

God tur og godt humør!

0 kommentare til “Det skal gås væk!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *