

Det skal handle om fotodroner……. hvorfor? Jo, fordi vi gerne vil krydre vores fremtidige turberetninger med flere gode billeder og videoer. Samtidigt har vi stillet os selv den udfordring at undersøge, hvorvidt man virkelig skal op i en relativt bekostelig DJI drone for at få gode turbilleder i fugleperspektiv. Der er jo trods alt meget andet turgrej, vi gerne vil bruge penge på.
Vi kan ikke overraskende konstatere, at verden er fuld af billige fotodroner med mere eller mindre eksotiske specifikationer og glittet markedsføringsmateriale.
Efter mange timers research blev der således i naiv tro på, at de værste var sorteret fra, indkøbt to fotodroner i et meget overkommeligt prisleje. Den ene er den relativt nye B12 fra MJX og den anden en EX4 Pro fra Eachine. Begge droner kan anskaffes for ca. 1.500,- inkl. ekstra batteri og taske. Den lave pris forudsætter dog, at du bestiller dem ved Banggood hjemhørende i Kina, og det indebærer visse komplikationer, som vi på sørgelig vis vil komme tilbage til.
Kort om MJX B12
Denne drone er udstyret med GPS, barometrisk højdemåler og optisk flow positionering, som tilsammen gør den til en kompetent og robust flyver.

Den er desuden udstyret med et elektronisk stabiliseret (EIS) 4K kamera, som kan tiltes 90 grader via fjernbetjeningen. Flyvetiden per batteri er ca. 20 minutter.
Kort om Eachine EX4 Pro
Denne drone er ligeledes udstyret med GPS, barometrisk højdemåler og optisk flow positionering.

Den har et 4K kamera, som dog kun optager video i HD, men til gengæld er kameraet ophængt i en treakset gimbal, som burde gøre billedet meget stabilt. Flyvetiden per batteri er ca. 20 minutter.
Flyveegenskaber
Flyveegenskaberne er vigtige, når du skal bruge en drone til at filme og tage billeder, ikke mindst når man som os har tænkt sig at bruge den til turbrug. Den skal flyve stabilt under varierende vindforhold, være robust som alt vores øvrige grej, og ikke mindst skal den være pålidelig. Du skal kunne gå tæt på, uden af få hovedet hakket af, langt væk uden at miste dronen, og helt generelt skal den gøre, som du forventer.
Her udmærker MJX B12 sig faktisk ved en fortrinlig GPS modtagelse, stabil placering i luften og et robust design. Vi testede den i over 10 m/s, og den havde ingen problemer, ud over at den dansede rundt på himlen. Ved alle aktivering af RTH (Return To Home) ilede den lydigt hjem og landede ikke mere end 50 cm fra, hvor den lettede.
Når det kommer til Eachine EX4 Pro er det en ganske anden historie, eftersom vi aldrig lykkedes med at få den til at flyve tilnærmelsesvis stabilt. Den havde store problemer med at få GPS dækning, og det elektroniske kompas var fejlbehæftet, hvilket umuliggjorde sikker flyvning med dronen. Var vi bare uheldige? Nej, denne drone er tydeligvis behæftet med systematiske fejl, og jeg vil gå så vidt som til at kategorisere den som farlig for mennesker og materiel.
Billed- og videokvalitet
Billed- og videokvaliteter er selvsagt vigtigt, når vi ser på droner til at dokumentere vores friluftseventyr. Drevet af en rivende udvikling på billedchip, optik og elektronisk billedstabilisering leverer en helt almindelig mobiltelefon i dag billeder og video i en kvalitet, som naturligt sætter forventningsniveauet til en fotodrone højt.

MJX dronen leverer 4K opløsning på såvel video som billeder, og den elektroniske billedstabilisering gør et ret godt job under optimale forhold. Tilsættes lidt vind kommer den imidlertid til kort, og resultatet er rystede og uskarpe optagelser.

Den elektroniske billedstabilisering på MJX dronen har også klart sine begrænsninger i forhold til at holde video roligt, da den ikke kan kompensere for dronens bevægelser. I stærk sidevind vil horisonten f.eks. tilte, og billedet vil generelt stå meget uroligt. Dette ses tydeligt på videoen her under.
MJX B12 drone på flyvetur i let vind og optimale lysforhold.
Eachine EX4 Pro er udstyret med et 4K kamera, som dog kun optager video i HD. Til gengæld er kameraet ophængt i en treakset gimbal, som burde gøre billedet meget stabilt. Vi havde set frem til at afprøve dette kamera, men desværre er det irrelevant, eftersom dronen ikke kan flyve!
Kinesisk fortolkning af reklamationsret
Nu var vi jo så uheldige at Eachine EX4 Pro dronen tydeligvis var defekt, og derfor skulle man måske tro, at det ville være en smal sag at få den ombyttet eller få pengene retur. Sådan er det dog ikke, når du handler med Banggood i kinaland. Dette uagtet at varen som i vores tilfælde leveres fra et andet EU-land som Spanien. Banggood skriver ganske vist flot om reklamationsret på deres hjemmeside. Realiteten er dog, at du alene har retten, men pengene er tabt!
Konklusion
Udgangspunktet var spørgsmålet, om man kan nøjes med en drone til 1.500,- hvis målet er at lave hæderlige optagelser af sine friluftseventyr?
Svaret bliver et entydigt NEJ!
Til trods for MJX dronens fine flyveegenskaber, så er foto- og billedkvalitet simpelthen langt fra god nok. Selv med den elektroniske billedstabilisering bliver billeder og video uskarp og i fravær af en treakset gimbal bliver videooptagelser tilmed meget urolige. Dertil kommer kameraets begrænsede dynamik, som umuliggør gode optagelser under ikke ideelle lysforhold. Du kan godt være heldig at få hæderlige billeder og videooptagelser på en vindstille og solrig dag. De dage er bare for sjældne, når vi er på tur.

Nu kunne man vælge at gå et trin op ad prisstigen, blive i Kina og købe en Hubsan eller Fimi drone, hvor billedkvaliteten utvivlsomt bliver lidt bedre. Imidlertid er prisen så også oppe omkring 3.000,- kr., hvor prishoppet til det sikre DJI valg er for lille. Belært af ovenstående eksperiment vil jeg faktisk til alle tider vælge selv en tre år gammel DJI Mavic drone, frem for enhver kinadrone. Dette uagtet sidstnævntes eksotiske specifikationer.
Mens jeg reflekterer over de belærende ord, ”du får, hvad du betaler for”, vil jeg derfor krybe til korset, afvente læsernes ydmygende kommentarer og skrive en DJI Mavic drone på ønskesedlen!
Opdatering
For et halvt år siden indkøbte vi en DJI Mini 2 til droneoptagelser og en DJI OM4 til at stabilisere de håndholdte optagelser. Begge dele fungerer ganske godt selv om vi kunne ønske os flere funktioner på dronen.
0 kommentare til “Du får hvad du betaler for”