Forårstur i kano

Facebookmail

Starten på forårets kanotur gik fra Emborg bro på Gudenåen mellem Mossø og Gudensø. Egentlig havde vi tænkt os at starte tættere på Tørring, men der var vi for tidligt ude. Strækning før Mossø må nemlig ikke besejles før efter 16. juni, hvor yngletiden er overstået. Konceptet for turen var egentlig ”travel light” men på en eller anden måde gik det galt, og vi lagde fra land med tre grejbefængte kanoer. Det skulle dog senere vise sig at vi havde overset et vigtigt element.

I kano på Gudenåen

Dagens tur gik på den flotte strækning af åen gennem Gudensø, videre på det åbne stræk frem til Ry, hvor der skulle overbæres og tages en kort afstikker til ishuset. Fra Ry gik det videre gennem Birksø og å-strækket til teltpladsen Alling Vest, lige før udmundingen til Julsø. Det er en let roet strækning med en god variation af å og sø.

Pause i Ry

Vejrudsigten havde op til turen, mildest talt været meget varierende, med overvejende prognose for silende dagsregn. Med det udgangspunkt var vi tilfredse med den blandede sommerhimmel, og hvad man vel kan betegne som komforttemperatur, for det roende folk. Vel fremme og etableret på teltpladsen, gik børnene da heller ikke af vejen for at fylde gummistøvlerne med vand, gøre det meste af tøjet vådt, for derefter at hoppe nøgne i åen. Måske ikke den hensigtsmæssige fremgangsmåde, men nærmest en tradition og dem skal man som bekendt ikke rode med.

Og nu kommer vi så til den lille mangel ved vores oppakning. Alling Vest teltplads har hidtil udmærket sig ved at være udstyret med en vandpost……men nu var den væk, helt væk! Vores drikkevandsreserver var sparsomme og i den grad planlagt efter vandposten på teltpladsen. Tilmed havde undertegnede argumenteret højlydt for at vandrenser, vandposer og lignende ikke var nødvendig til denne tur. Situationen var dermed at vi var efterladt med ca. 17 forskellige aggregater til kaffekogning, men ingen drikkevand. Her vil den skarpe overlever naturligvis indvinde at vi da bare kunne koge vand fra åen, men dertil var vores komfortniveau alligevel for højt. Løsningen blev at genere en nærliggende husejer, og vi var bestemt ikke de første friluftsfolk han havde hilst på i denne sæson…..dog måske de første som hentede vand i plasticposer!

Næste morgen var børnene i vanlig stil i gang før solen ramte teltdugen. Et par morgenhelte fik dem fodret af med pandekager, ind til vi andre var klar til at se dagen i øjnene. Så fik den til gengæld gas, med den store britiske buffet og rigelige mængder kaffe. Det var tunge kroppe som godt op ad formiddagen satte sig til rette i kanoerne, med kurs mod Julsø.

Morgenmad i lejr

Dagens rute gik over Julsø, videre ind i Brassø og derfra til endestationen ved teltpladsen De Små Fisk. I løbet af dagen var det næsten blevet sommer og temperaturen havde sneget sig op omkring 18 grader. Børnene og udvalgte voksne var derfor selvskrevet til en dukkert, da vi havde trukket kanoerne på land.

Med foråret i fuld eksplosion omkring os, møgbeskidte børn i fuld trivsel og en følelse (og kropslugt) af ”et med naturen” var det lidt vemodigt at sætte sig i bilen. Det sluttede for tidligt, før vi var mætte – men måske er det netop sådan det er med foråret.