

Man skal ikke opholde sig længe på stranden for at indse, at SUP er blevet en megatrend denne sommer. Man kan nærmest gå tørskoet fra SUP til SUP hele vejen fra Marselisborg til Ørnereden i Aarhus. Nogle står på dem, mange sidder på dem, og de fleste bruger dem bare som badedyr. Måske er de mangeartede anvendelsesmuligheder netop grunden til, at de er blevet så populære.

Vores interesse for SUP tog fart, da vi sidste år opholdt os ved TrollAktiv i Norge og havde fornøjelsen af at suse ned gennem et strømfald på selvsamme fartøj. Siden har vi haft fornøjelsen af at prøve forskellige udgaver og gjort os nogle erfaringer med, hvad der passer til os. Dette kulminerede for nogle dage siden i et rendezvous med Surfline i Egå, hvor de sidste tekniske kompromisser blev efterprøvet under kyndig rådgivning, og to SUP boards blev indkøbt.
Når det kommer til SUP’s, så findes der som med meget andet udstyr et rigt udvalg af varianter, og for SUP’s handler valget ikke overraskende om, hvad du vil bruge det til. Skal det være et race board, et touring board, et wave board eller et allround board? I vores tilfælde kunne valget synes simpelt, da vi jo er turfolk og naturligvis skal bruge det til at tage på tur, altså et touring board……men nu laver vi jo også andet end at tage på tur. Som f.eks. at plaske rundt ved stranden og lege i bølgerne ved vesterhavet. Lang historie kort, så endte vi med to oppustelige SUP’s i allround klassen.

En vigtig overvejelse du bør gøre dig, når du køber SUP til turbrug er, om det skal være med dobbeltkammer. De fleste oppustelige SUP’s har kun et luftkammer, og hvis det punkterer, eller du oplever et såkaldt blowout (dit SUP revner), så går det lige til bunden, og der er kun dig og din redningsvest tilbage på overfladen. Med et dobbeltkammer SUP vil du stadig have et intakt luftkammer, og dit board vil derfor stadig kunne flyde med dig og dit grej.
Vil du læse mere om de forskellige typer SUP’s vil jeg anbefale at du besøger kitedanmark’s guide til SUP.

Vi er så heldige at bo tæt på både strand og sø, så vores nyindkøbte SUP’s har derfor også allerede været udsat både for aftentur på sø og leg i bølgerne på stranden. Næster evolutionstrin er helt klart at pakke til en længere dagstur og se, om konceptet stadig holder.
Vi vender derfor forhåbentlig snart tilbage med SUP turberetninger, men også med mere nørdede indlæg om teknik.
Et par ord om sikkerhed
Selv om et SUP umiddelbart kan virke som et tilforladeligt stykke legetøj, så er det i lighed med kano og kajak et søgående fartøj, som kræver, at du tager sikkerhedsmæssige forholdsregler og kender dine egne begrænsninger.
Husk derfor:
- At bære svømmevest (børn bør bruge redningsvest)
- At bruge sikkerhedsstroppen (så dit SUP ikke glider fra dig i vandet)
- At passe på vinden (i fralandsvind kan du hurtigt blive blæst langt ud)
- At du ikke skal sejle længere ud, end du kan svømme til land
- At bruge våddragt, hvis vandet er koldt
God tur!
0 kommentare til “Fra megatrend til turbrug”