

Garmins generation 6 af Fenix smartwatch har været på markedet i et stykke tid, og vi har sat os for at teste, om det er relevant for frilufts- og turfolket. Vi har derfor spændt et Fenix 6X Pro Sapphire på armen og udsat det for de sædvanlige turprygl.

Hvorfor netop et 6X Pro Sapphire?
Fenix serie 6 findes i et utal af varianter, men til friluftsbrug har vi valgt 6X Pro Sapphire for at opnå den bedst mulige kombination af robusthed, batterilevetid og funktioner.
Robusthed
Sapphire glasset er nærmest umuligt at ridse, og til turbrug er det en vigtig egenskab, da uret uundgåeligt vil komme i nærkontakt med omverdenen. Mens ridser på urkassen blot er kosmetiske, kan ridser i glasset være forstyrrende for brugen, og endnu værre kan et smadret glas sætte uret ud af spillet.
Batterilevetid
6X Pro Sapphire varianten har den højeste batterikapacitet, og derfor er det et helt naturligt valg til friluftsbrug. Man kunne selvfølgelig argumentere for, at 6X Solar varianten ville være et endnu bedre valg, da det giver mulighed for at oplade batteriet i sollys og dermed forlænge batterilevetiden. Problemet med denne variant er dog, at glasset ikke er ridsefast i samme grad som Sapphire glasset, og dermed giver vi køb på robusthed. Derudover forlænger Solar varianten blot batterilevetiden med ca. 10 til 15% og kan således ikke holde uret opladet alene.
Funktioner
Til friluftsbrug vil vi naturligvis ikke undvære kortfunktionen, og samtidigt vil vi gerne have den størst mulige skærm til at aflæse såvel kortet som de mange andre funktioner. Samtidigt giver den relativt store urkasse mulighed for let at betjene uret.
Centrale specifikationer
Centrale specifikationer som er særligt relevante til frilufts- og turbrug på netop denne variant:
- Ekspeditionsmode med op til 46 dages batterilevetid med begrænset GPS funktion
- Robust Sapphire glas og vandtæt til 100 meter
- Knapbetjening som muliggør betjening med handsker
- Stort display på 1,4″ med 280×280 pixel som gør det muligt at bruge kort i praksis
- Understøtter GPS, GLONASS og Galileo
- Indbyggede navigationsfunktioner som waypoints, sigt og gå, osv.
- Indbygget elektronisk kompas, barometer og højdemåler
- Aktivitetsprofiler til en lang række outdoor aktiviteter
- Europakort og navigation med mulighed for at indlæse yderligere kort (også gratis kort fra f.eks. frikart.no)
Du finder de fulde specifikationer på Garmins hjemmeside.
Relevante funktioner til turbrug
Lad os se lidt nærmere på nogle af de relevante funktioner til turbrug. Funktioner som i øvrigt for en stor del er identiske med de funktioner, som du måske allerede kender fra Garmins håndholdte outdoor enheder.
Position
Fenix 6 serien er udstyret med den nyeste generation af positionssensorer, som understøtter både GPS, Glonass og Galileo. Det betyder i praksis, at uret benytter en kombination af ovenstående systemer og dermed opnår den bedst mulige positionsbestemmelse med dagens teknologi.
Positionsbestemmelsen er en fundamental funktion i uret, som ikke alene benyttes til at vise din position i det indbyggede kort, men også til at beregne en lang række afledte parametre.
Du har naturligvis også mulighed for at få vist din position, og såvel geografisk positionsformat som datum kan indstilles, så det matcher de papirkort, du anvender på din tur.
Tracking
Du kan grundlæggende tracke din tur på to måder. Du kan bruge de almindelige aktivitetstrackere som f.eks. vandring, kajak, roning, back country skiing, osv., som tracker din aktivitet meget detaljeret, men samtidigt dræner batteriet hurtigt. Dette er en fin metode på kortere dags- og weekendture, men på længere ture får du brug for en mere batteriøkonomisk løsning.

På længere ture kan du derfor i stedet med fordel anvende ekspeditionsmode, som tracker din aktivitet med færre detaljer, men til gengæld kan tracke op til 46 dage på en opladning.
I ekspeditionsmode trackes din aktivitet som en flerdages aktivitet, som startes, når du tager afsted og først stoppes, når du slutter hele turen. Du kan indstille, hvor ofte der skal gemmes en position, og om GPS skal slå fra om natten for at spare batteri.
Kort
Når du køber uret, er der allerede installeret relativt detaljerede kort over hele Europa, men som nævnt har du også mulighed for at installere Garmins øvrige kortprodukter og gratis kort fra bla. frikart.no på uret.

Det siger sig selv, at en skærm på 1,4″ ikke er optimal til orientering og derfor på ingen måde gør papirkortet overflødigt. Imidlertid er skærmen stor nok til, at du løbende kan aflæse din position og hurtigt overføre den til papirkortet. Det er en sand fornøjelse at finorientere med kombinationen af uret og papirkort, og det er lige et skridt op ad stigen i forhold til at benytte en af Garmins håndholdte enheder.
Når du undervejs vil gemme et waypoint, er det bare at trykke på en knap, og dit udsigtspunkt er gemt for eftertiden.
Kompas
Det elektroniske kompas er en af de virkelig anvendelige funktioner i uret, da det bare er super lækkert at have en pålidelig kompasretning let tilgængelig på armen. Tilmed er det let at aktivere “sigt og gå”, når der skal vandres efter en pejling.

Kompasset har de samme indstillings- og kalibreringsmuligheder som Garmins avancerede håndholdte enheder til friluftsbrug.
Højdemåler
Den indbyggede barometriske højdemåler er i lighed med kompasset en super anvendelig funktion, når der skal orienteres, og det er bare lækkert at have den let tilgængelig på armen.

Højdemåleren har de samme indstillings- og kalibreringsmuligheder som Garmins avancerede håndholdte enheder til friluftsbrug. Den kan således kalibreres manuelt eller ved GPS eller geodætisk reference.
Genvejstaster
På Garmin Fenix 6 kan du indstille genvejstaster, dvs. hvilken funktion der skal aktiveres, hvis du holder en eller flere knapper inde. Det er en super anvendelig funktion, som muliggør f.eks. hurtig aktivering af kompasset uden at skulle bladre gennem menuer. En enkel men meget hjælpsom feature, også til turbrug.
Alt det sjove
Fenix 6X er verdens mest avancerede fitness ur, og derfor får du også adgang til en lang række funktioner, som måske ikke er super relevante til turbrug, men som faktisk kan være nok så interessante alligevel.

Den indbyggede pulsmåler og oximeter giver dig et indblik i din form, hvor hårdt din krop er presset, hvor længe den kan blive ved, og hvor længe den bør hvile. Til alpin vandring er puls og iltmætning (pulse Ox) desuden relevant i forhold til at sikre den rette akklimatisering og dermed undgå højdesyge.
Urets mange brugervenlige fitness funktioner kan også være en stor hjælp og motivation i din turforberedelse. Du får således en godt indblik i din kondition med indikatorer som VO2 Max, hvilepuls, iltmætning, osv., og uret kan tilmed hjælpe dig med forslag til at forbedre din kondition.
Er Garmin Fenix 6X så et friluftsur?
Ja, det er det helt klart, og hvis du ind i mellem dyrker lidt motion mellem dine ture, så vil jeg gå så vidt som til at sige, at det er det perfekte ur!
Uret har stort set de samme funktioner som Garmins håndholdte enheder til turbrug, og med Fenix 6X bliver de gjort endnu mere tilgængelige. Skærmens størrelse sætter naturligvis sine naturlige begrænsninger, men Garmin har formået at få mest muligt ud af de 1,4″ og 5 knapper. Det har de gjort med en redesignet software, som hæver brugervenligheden til hidtil usete højder for en Garmin enhed.
Til turbrug kunne jeg naturligvis altid ønske mig en endnu bedre batterilevetid, men det er faktisk imponerende, at Garmin er lykkedes med at opnå op til 46 dage i ekspeditionsmode og 21 dage i almindeligt fitness mode.
En god del af den imponerende batterilevetid er opnået gennem optimering af elektronikken, de benyttede sensorer og batteriet, men lige så vigtig er de avancerede power management funktioner i software, som ubemærket tænder og slukker funktioner efter behov.

Med Fenix 6 serien er Garmins smartwatch flagskib blevet tilstrækkeligt robust og ikke mindst batterieffektivt til at fortjene pladsen som fast turmakker. Det har potentiale til at gøre orienteringen lettere, turen sjovere og måske samtidigt forbedre din kondition. Jeg drømmer allerede om et fremtidigt Fenix inReach, men der kommer nok til at gå et par år, inden den teknologi kan presses ned i et ur. I mellemtiden kan Fenix 6X heldigvis snakke sammen med alle Garmins inreach enheder.
På kortere ture kunne jeg godt forestille mig, at den håndholdte GPS fremover får lov at blive hjemme, mens jeg på længere ture stadig vil medbringe den håndholdte, men nok bruge den væsentligt mindre.
Den uventede motivation
Jeg er ikke den store motionist, ja faktisk indfinder kedsomheden sig nærmest øjeblikkeligt, når de monotome løbeture melder sig.
Det var da heller ikke for motionens skyld, at jeg for et par uger siden spændte Fenix uret på håndleddet, men ikke desto mindre har det haft en uventet effekt, som jeg stadig prøver at forstå.
Min umiddelbare konklusion er, at jeg blev grebet af det elegant og positivt formulerede budskab, uret gav mig “det er slet ikke så dårligt med din kondition, men det kan bliver endnu bedre hvis du lige……“. Dertil kommer, at de foreslåede aktiviteter ikke bare er uendelige monotome løbeture, men en kombination af test, tempotræning, osv.
Faktisk er jeg blevet så indfanget, at jeg nu er begyndt at følge et Garmin Coach forløb, som er et træningsforløb skræddersyet til din kondition og dine mål. Det bliver spændende at se, om jeg kan holde motivationen kørende til at følge det 10 uger lange program mod en 10 km vindertid!
Det kunne være interessant og brugbart, hvis Garmin udvidede deres Garmin Coach univers til også at omfatte træning til friluftsaktiviteter som vandring med rygsæk, kajakekspedition, osv.
Husk det nu!
Du skal altid medbringe kort og kompas og ikke mindst vide, hvordan du bruger det. Avancerede elektroniske dimser kan gå i stykker eller løbe tør for batteri, og de skal derfor kun ses som et supplement til den klassiske orientering.
0 kommentare til “Garmin Fenix 6X – et friluftsur?”