Invasiv overflod

Facebookmail

Der kan siges meget skidt om signalkrebs og deres invasive virkning på den danske natur, men de udgør samtidigt en sjælden overflod, som gør krebsefiskeri virkeligt underholdende. Særligt i Årslev Å og tilstødende vandløb er der mange signalkrebs og derfor er det et glimrende udflugtsmål, hvis I vil være sikre på at få rigelig fangst.

En fin og lidt sur signalkrebs

Vi ankom til shelterpladsen lørdag først på eftermiddagen efter et besøg ved lystfisk.dk i Randers, hvor vi blev ekviperet med krebsebrikker, ruser og lokkemad. Shelteren var allerede optaget, men det var underordnet, eftersom vi var på Nak og Æd tur, hvor man naturligvis sover i lavvu.

Lejr ved Lille lejrplads Årslev

Lejren blev hurtigt etableret, og der blev budt behørigt velkommen til Nak og Æd – signalkrebs i Alling Å! Derefter blev der hastigt fundet lange pinde til at binde krebsebrikkerne på, og en lille tursæk blev pakket med snacks til både mennesker og krebs.

Ca. 10 minutter senere stod vi ved brinken af en noget uanseelige Alling Å. Her nåede undertegnede kort at fortryde den oppiskede stemning om krebselykken og så for sig den afdæmpede atmosfære over en aftensmad bestående af frysetørret pastaret – med podernes skuffede blik hvilende på sig.

Angsten for skuffende forældreskab fortog sig dog hurtigt, da drengene efter få minutter råbte “JEG HAR BID”, “JEG HAR TO”, “JEG HAR TRE”. Jo, jo, personligt fik jeg da også hurtigt en i nettet!

En signalkrebs er gået i fælden

Lørdag eftermiddag på ca. 3 timer, tog vi over 50 flotte signalkrebs med tre brikker og et par ruser. Rekorden var 7 krebs på en brik, og det var sjældent, at vi hev op forgæves. Det var med andre ord en sand fest, og humøret var da også tilsvarende højt.

Husk spande til krebs

Det blev ikke dårligere af at komme tilbage til lejren, hvor vi fik tændt et bål og tilberedt både krebsesuppe og stegte krebsehaler. Det var en fest!

Der pilles signalkrebs

Efter at have sat de mange krebs til livs, drog vi igen mod åen, for nu skulle der natfiskes. Ruserne blev smidt ud, og så gik vi ellers i gang med krebsebrikkerne i pandelappens skær. Krebsene var bestemt ikke blevet mindre aktive og på en halv time havde vi 15-20 krebs i spanden igen!

Aftenfiskeri efter signalkrebs

Søndag morgen startede vi selvfølgelig med en værdig Nak og Æd morgenmad, og så var det ellers afsted til åen for at tømme ruser og fiske videre. Ruserne gav en startkapital på 25 krebs og i løbet af de efterfølgende 3 timer rundede vi 100 krebs! Der var efterhånden blevet trængsel i de medbragte spande, og vi blev enige om, at det måtte være nok til søndagsmiddagen.

Det var en fornøjelig….. nej…. mega hamrende sjov og hyggelig tur, for både voksne og børn. Faktisk så sjovt at hvis I ikke allerede har prøvet det, så skal I prøve det hurtigst muligt……og så skal vi jo ikke glemme, at de smager helt fantastisk.

Som forberedelse til turen kan I evt. se eller gense det Nak og Æd afsnit, hvor Jørgen og Nikolaj fanger sølle 28 krebs……nu er det jo ikke nogen konkurrence…..eller er det?

Kend forskel

Signalkrebsen er invasiv, mens flodkrebsen er hjemmehørende i de danske vandløb og truet. Det er derfor en god ide at lukke flodkrebsene ud igen og kun lade signalkrebsene ende i gryden. Du kan let kende signalkrebsen på de hvide pletter på kløerne samt den rødlige farve på undersiden af kløerne.

Signalkrebs til venstre og flodkrebs til højre. kilde:naturstyrelsen

Regler

  • Du må fiske med krebsebrik på offentlige arealer, hvis du har det statslige fisketegn eller er under 18 år. (f.eks. på området ved shelterpladsen i Årslev)
  • Du må kun fiske med ruser, hvis du har fritidsfiskertegn, kompensation til rusefiskeri og tilladelse fra grundejeren.
  • Signalkrebs må IKKE udsættes, og du skal sikre dig, at de ikke slipper væk, f.eks. hvis du tager dem med hjem for at tilberede dem

Det skal du bruge:

  • Fisketegn (hvis du er er over 18 år)
  • Spande
  • Krebsebrikker
  • Lokkemad (fiskerester, kattemad, krebselokkemad)

Forslag til krebsepakkerejse:

  1. Pak bilen til shelter- eller telttur (husk spande og stor gryde til krebs)
  2. Kør til lystfisk.dk i Randers og køb krebsebrikker + evt. madding
  3. Kør videre til Lille lejrplads Årslev og læs dine ting af på pladsen
  4. Kør bilen op til parkering ved Årslev forsamlingshus
  5. Gå ned til åen og fang (mange) krebs
  6. Hold krebsegilde

 

0 kommentare til “Invasiv overflod

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *