Mental vitaminpille på bjergetapen

Facebookmail

En stor del af vores friluftsliv foregår i regi af spejderarbejdet i Valhalla gruppe – Spejderne i Brabrand. Her arbejder vi med de tre grundlæggende værdier: fællesskab, begejstring og gå på mod.

Fællesskab fordi vi er stærkere sammen end hver for sig, og fordi diversitet er en styrke. Begejstring fordi det er en stærk energikilde til at lære nyt. Gå på mod fordi støttede udfordringer udvikler os som individer og giver robusthed til at komme videre, når det bliver hårdt, og vi fejler.

Når værdier skal omsættes til handling er en af de ultimative udfordringer for minispejdere at vandre 20 km på under 7 timer (inkl. pauser), og det er en aktivitet, som i høj grad taler til både fællesskab, begejstring og gå på mod.

Således udfordret troppede en flok glade og forventningsfulde minispejdere op med pakkede tursække på parkeringspladsen ved Poskær Stenhus en tidlig lørdag morgen i slutningen af oktober.

Det, vi ikke havde indviet vores spejdere i, var, at vi havde krydret vandreudfordringen med valget af Danmarks hårdeste 20 km vandrerute, nemlig Bjergetapen i Mols Bjerge. Den byder på 20 fantastisk smukke kilometer med ikke mindre end 750 højdemeter over bla. Agri Bavnehøj, Høvelshøj og Trehøje.  Såvel rutevalg som den delvise fortielse var dog helt bevidst og tænkt som en mental vitaminpille fra kassen med begejstring.

Høvelshøj (109 moh), Bjergetapen i Mols Bjerge

Morgensolen smilede til os fra en næsten skyfri himmel, og mens vi nød udsigten fra turens første top Høvelshøj, brændte solen den sidste morgendis væk omkring os.

Det blev en langsom start. Dels fordi benene lige skulle igang, men også fordi der var utroligt mange ting, som skulle undersøges og udsigter, som skulle nydes.  Derfor tog det da også et par timer at gå de første 5 km og komme frem til turens højeste top Agri Bavnehøj med sine 133 moh.

Efter en kort pause på toppen øvede vi os i at holde en hastighed på ca. 5 km/t. Dels for at nå vores deadline på de 7 timer, men også for at få en fornemmelse af hvordan det føles at holde et konstant rask tempo. De ubarmhjertige fakta fra GPS’en gav en god indsigt i, hvad det “koster” på gennemsnitshastigheden at stå stille, og vi fik en sludder om forskellen på fart og gennemsnitsfart. Der var bred enighed om, at sidstnævnte er en hård nyser.

Fortabelse på ruten

Lidt over middag kunne vi konstatere, at de første 10 km var forceret, og det fejrede vi med, hvad der skulle have været en lang frokostpause i solen. Lang blev den dog ikke, da spejderne kylede maden i hovedet og straks måtte videre med det resultat, at undertegnede kun nåede en enkelt kop kaffe. Videre gik det i rask tempo frem mod Trehøje, hvor ruten med passage af alle tre toppe sikrede en frisk puls, men samtidigt en fantastisk udsigt.

Vi var nu ca. 16 km inde på ruten, og de fleste begyndte at kunne mærke deres krop. En cocktail af vingummi, chokolade, afledende snak, og sidst men ikke mindst et særdeles virksomt carte blanche til at bruge grimme og opfindsomme ord om bakkerne, holdt dog gang i benene.

Bjergetapens højdeprofil

Klokken 15:44, 6 timer og 44 minutter efter start, passerede vi den magiske 20 km milepæl og kunne dermed fejre, at 20 km mærket var i hus. Som ved et magisk trylleslag var de ømme fødder og rygsækkens gnaven i skuldrene glemt! Vi havde sejret sammen, over os selv og over hver eneste bakketop.

Vi nåede det. 20 km på under 7 timer.

Det var således en flok stolte minispejdere og ikke mindst ledere, som vandrede den sidste lille kilometer frem til vores lejrplads, hvor teltene, lejrbålet og den frysetørrede aftensmad ventede.

Lidt om ruten

Bjergetapen er en del af Mols Bjerge-stien som i alt er 60 km og opdelt i Kalø-etapen, Bjergetapen og Ebeltoft-etapen.  Bjergetapen er Danmarks eneste rigtige bjergetape med sine over 700 højdemeter.

Læs mere her.

0 kommentare til “Mental vitaminpille på bjergetapen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *