Sommertur del 1 – knotangreb

Facebookmail

Vi har en plan, bilen er pakket og efter tre timer på færgen er kursen nu sat mod Klarelven ca. 5 timers kørsel fra Gøteborg. Vi har planlagt en to ugers kanotur på Klarelven hvor vi skal drive med strømmen, fiske, nyde det gode vejr og spotte de optimale lejrpladser.

Efter noget mere end 5 timer spotter vi for første gang Klarelven og finder hurtigt en primitiv campingplads til første overnatning. Teltet er hurtigt på plads og “soveværelset” indrettet. Vejret er fint og mens elven besigtiges koger aftensmaden lystigt på Trangiaen.  Hvilken herlig start på to uger i vildmarken.

I løbet af natten tager vejret en lidt uheldig drejning og vi vågner til øsende regn og blæst. Planen var egentlig at tage videre det sidste stykke op til udgangspunktet for vores tur, men vi beslutter at blive hængende i håb om senere at kunne pakke i solskin og med tørt telt.

Efter at have smidt 100,- gode svenske kroner for en sæk birkebrænde ved campingfatter bruger vi formiddagen på at bage improviserede pølsehorn over bål. Stadig i silende regn.

I løbet af formiddagen bemærker jeg perifert at der ualmindeligt mange myg og knot. Særligt taget i betragtning at det er midt på dagen, det regner og der er en del vind. Det plejer at holde bæsterne på afstand.

Endelig bliver der lidt ophold i regnen og under massivt angreb af føromtalte kræ, bliver det slaskvåde telt pakket ned og så er der afgang mod startdestinationen.

image

Teltet op igen, pulles pork på dåse og ungerne i seng. Så er fatter klar til at rigge Ally Thomsen (vores kano) til så vi næsten morgen kan få vand under kølen i en fart.

Det har set ynkeligt ud, Inge tvivl om det! En voksen mand som løber rundt på en græsmark med alustænger og gummihammer flyvende omkring sig. En panisk kamp mod en storm af myg og knot som alle prøver at får del i festmåltiddet. Jeg taber kampen……efter en halv time kaster jeg mig ind i teltet, efterladende en halvt samlet kano og med alle tilgængelige kropsåbninger fyldt med knot. Inden nogen nu får lyst til at belære mig om eksistensen af div. mygge- og knotmidler vil jeg tilføje at jeg var balsameret i en cocktail af mere eller mindre anderkendte midler, helt uden virkning.

Mens børnene snorker i baggrunden holdes der taktikmøde. Ja, vi rådføre os sågar med de lokale som kan berette at den er helt gal i år. Det kolde forår og forsommer har tilsyneladende fået alle Sveriges knot og myg til at udklækkes lige nu.

Det er aldrig let at fravige planen, særligt ikke når det nu var den optimale plan! Ikke desto mindre beslutter vi at Sverige selv må rode med den synkroniserede knotplage, vi er dem der er skredet. Uden nogen ny plan, men til gengæld med masser af røde knotbid og svulmende myggestik, pakker vi næste morgen bilen og sætter kursen sydvest over mod trofaste Gamle Norge.