Facebookmail

Udvalget af proviant indskrænkes en del når man ikke har adgang til køl og frys. Værre bliver det hvis vægten skal holdes nede og der skal være plads til det hele i rygsækken. Vi har været på ture hvor menuen har stået udelukkende på frysetørret, knækbrød og havregryn, men afhængigt af jeres turkoncept er der mange andre muligheder.

Frysetørret mad på tur. Vores favorit er REAL Turmat.

På vintertur er det ikke noget problem at medbringe fersk proviant som skært kød, smør, ost, grøntsager, mm. Om sommeren kan I, afhængigt af hvor i planlægger at opholde jer, benytte sne fra snefoner til et improviseret køleskab. Det betyder at der kan medbringes lidt fersk proviant som I sætter særligt pris på.

Har I lyst og energi til at gøre noget særligt ud af provianten, kan I bevæge jer ud i konceptet med at tørre de ferske ingredienserne inden turen. Denne metode kan anvendes på alt fra kød til frugt og grønt. Det er tidskrævende, men til gengæld kan I lave helt fantastisk turmad hvor I har helt styr på ingredienserne.

Her under har vi samlet inspiration til proviant baseret på hvad vi plejer at medbringe på længere basecamp ture. Da plads og vægt ikke er et problem på disse ture vil I finde en del på listen som ikke egner sig til ture hvor alt skal bæres. Afhængigt af jeres tur koncept, plads, vægt og smag kan I tilpasse til jeres behov.

Middagsretter

Den helt oplagte middagsret på fjeldet er naturligvis fjeldørred, men sulten kan hurtigt melde sig hvis I sætter jeres lid til det alene. På vandreture hvor der er krav om lav vægt står vores middagen hovedsageligt på frysetørrede retter. Det sker dog at vi medbringer en frosset “rigtig” middagsret med til første aften.

Æggekage med bacon på Omniaovn.

På kano og  basecamp ture hvor vægten betyder mindre medbringer vi altid ingredienser till en række “standard” middagsretter og der ud over en del supplerende proviant til improviserede måltider, tilbehør og snack. Desuden medbringer vi også her et antal frysetørrede middagsretter.

Pizza med pepperoni

Pizzadejen laves med tørgær. Medbring en hård ost som holder sig rimeligt uden køl. Pizzaerne bages i Omniaovn eller steges på pande over bål.

Hakkebøf med kartoffelmos, bløde løg og rødbeder

Laves med hakkebøf på dåse og pulverkartoffelmos. Syltede rødbeder medbringes i tætsluttende pose.

Boller i karry med ris og mangochutney

Boller i karry på dåse. Rigeligt med ris koges ved siden af og chutney medbringes på dåse eller i pose.

Risengrød med kanelsukker

Børnenes favoritret skal selvfølgelig også med på fjeldet! Risengrøden koges med pulvermælk og kanelsukker medbringes færdigblandet.

Spaghetti med tomatsauce og pølser

Tomatsouce medbringes på karton og pølser på dåse.

Pulled pork burger

Pulled pork medbringes på dåse og der bages burgerboller i Omniaovn, på sten eller pind.

Frokost

Tidligere medbragte vi store mængder knækbrød, men i de senere år har vi suppleret med rugbrød. Er det friskbagt og pakket godt ind, kan det sagtens holde sig i flere uger og det er langt mere drøjt end knækbrød.

  • Rugbrød
  • Knækbrød
  • Leverpostej (på dåse)
  • Makrel
  • Torskerogn
  • Syltetøj
  • Nutella (kun basecamp og kanotur)
  • Peanutbutter (kun basecamp og kanotur)
  • Spegepølse
  • Æg (kun basecamp og kanotur)

Morgenmad

Den primære morgenmad består af havregryn, müsli og tørret frugt med tørmælk, men også nogle gange kogt til grød.

  • Havregryn
  • Müsli
  • Tørret frugt

På basecamp-, kano- og kortere vandreture medbringer vi Omniaovn og bager som variation boller til morgenmad. Lav en bolledej med lidt tørgær om aftenen og bag dem på Trangia i forteltet om morgenen. Det varmer teltet op og duften af friskbagte boller kan få alle ud af soveposen. Læs mere og at bage brød på Omnia her.

Typisk morgenmad på basecamp tur.

Har I været så heldige at finde multebær eller blåbær, kan de serveres med frisklavet syltetøj.

Anden proviant

Ud over ovennævnte medbringer vi primært på basecamp- og kanoture en mængde proviant til snacks, improviserede måltider og hygge.

Basisproviant

  • Mel (medbring rigeligt til pizza, boller og pølsehorn)
  • Tørgær
  • Olie
  • Mælkepulver
  • Sukker
  • Havregryn
  • Pesto (godt som universaltilbehør)
  • Syltede peber på glas (godt som universaltilbehør)
  • Pølser på glas (til pølsehorn eller grill)
  • Mælkebrikker (UHT til kaffen)
  • Te
  • Kaffe (medbring evt. stempelkande så I kan få rigtig kaffe)
  • Suppe på breve
  • Kakaopulver ( i breve til vand)

Grøntsager og frugt

Selv uden kølemulighed er der en del frugt og grønt som godt kan holde sig. På basecamp- og kanoture medbringer vi typisk:

  • Løg
  • Hvidløg
  • Kartofler
  • Gullerødder
  • Æbler
  • Appelsiner

Hvis I er i et område med sne kan I desuden medbringe ting som:

  • Smør
  • ost
  • Mayonnaise
  • Remoulade

Til hygge

  • Pandekagemix
  • Croissanter på dåse (skal egentlig være på køl men kan klare et par dage uden for køleskab)
  • Nødder, Chokolade og tørret frugt
  • Chokoladekageblanding (se opskrift nedenfor)

Opskrift på chokoladekage

Ingredienser som blandes i pose hjemmefra:

225 g. hvedemel
3 spsk. kakaopulver
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
150 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker

Tilsæt 0,6 dl olie og 1,5 dl. vand når de skal bages og hæld dejen i Omniaovnen. Prøv også at lave variationer over opskriften ved at tilsætte f. eks. kokos, nødder eller chokoladestykker. Bag kagerne på Trangia i 15 – 20 min.