Facebookmail

Det er fantastisk at tage på tur med børn. Turen sætter en anderledes og mere enkel ramme end den typiske hverdag. Samtidigt er der garanti for nærvær. Du er til stede nu, om en time og i morgen når I vågner i teltet. Det faktum har en tendens til at skabe en ro og tryghed hos børnene som får sider frem, du måske ikke ser så tydeligt i det daglige. Du vil næsten med garanti blive overrasket og imponeret over deres indlevelse, formåen og fantasi. Måske vil du også blive overrasket over dig selv!

Tilfreds Jakob i bærestol

Lige siden vi tilbragte en vinterkold uge i august på Haukeliseter med to 6 måneder gamle drenge, har vi ”samlet” på erfaring med børn på tur. Det er nu seks år og mange ture siden og med børnenes alder kommer der hele tiden nye erfaringer og oplevelser til.

 

Vi har her prøvet at samle nogle af vores erfaringer i nogle simple gode råd:

  • Fokuser først på turkonceptet og derefter på turen
  • Hold planen dynamisk, undgå fast distance og slutmål
  • Sørg generelt for at der er god tid
  • Undgå discipliner som du ikke behersker
  • Hav altid en alternativ plan

Fokuser først på turkonceptet

Vores planlægning af familieture kredser meget om konceptet for turen. Er det en base-camp tur hvor vi har fast lejr et sted og laver dagsture eller er det en kano eller vandretur hvor vi forflytter os løbede.

IMG_3893
Regnvejr i basecamp i Setesdalen

Når først der er styr på konceptet, er det lettere at tage stilling til de praktiske ting, vælge et egnet område og snakke med børnene om turen.

Hold planen dynamisk, undgå fast distance og slutmål

Vores erfaring er at planlægningen er nød til at være dynamisk. Det er derfor bla. en god ide at undgå et fast slutmål eller distance for turen. På den måde er der plads til at tage nogle ekstra dage på en god lejrplads og i øvrigt tilpasse turen under vejs.

Sørg generelt for at der er god tid

Man bliver til stadighed overrasket over hvad der optager børnene på tur og det er vigtigt at der er ”plads” til at det kan udfolde sig. Du vil helt sikkert opleve at bliver rastløs når I har siddet ved den samme elv i flere timer og leget med sten, men hvis du prøver at gå ind på præmissen er der også nye oplevelser for dig som voksen i dette. Til trods for at vi har vandret på fjeldet i mange år er der mange mere eller mindre værdifulde turelementer som først er blevet introduceret med børnene. Jeg nævner i flæng; bage pølsehorn på stenovn, lave basecamp, kramme får, fange lemminger, lave multesyltetøj, trangiaboller til morgenmad, osv. Sidstnævnte sætter jeg personligt meget stor pris på.

Undgå discipliner som du ikke behersker

Vi har allerede været inde på det at have god tid, men mere generelt så handler det om overskud. Det er vigtigt at du har overskud til at have fokus på børnene og derfor går det ganske enkelt ikke at du samtidigt skal lære at ro kajak, stå på ski, eller bruge et kompas. I havner alt for let i situationer hvor du og I bliver presset og så er det ikke længere sjovt at være på tur.

I kano på Nørreå

Ud over overskudselementet er der også et vigtigt sikkerhedselement i det at beherske de discipliner i kaster jer ud i. Det handler om erfaring og dømmekraft og i sidste ende jeres sikkerhed. Har I ingen forudgående erfaring med vintertur på ski så er det en dårlig ide at planlægge en ugelang familietur med dette koncept. Vil i gerne i gang med skiture så find i stedet på alternativer som f. eks. at deltage i en arrangeret familietur med DNT eller venner som allerede har erfaring på området.

Her er det på sin plads med en særlig advarsel vedr. kanoture. Vi har gennem tiden set alt for mange familier med børn på kanotur, hvor de tydeligvis ikke har haft styr på hvad det er for et fartøj de befinder sig i, hvad det kan og  særligt hvad det ikke kan. En kano er IKKE et fartøj som egner sig til åbent vand og derfor skal I ikke ligge og rode rundt ude midt på søer hverken på Silkeborgsøerne eller i Norge. Og husk så at man naturligvis altid har redningsvesten på, da det er stort set umuligt at tage den på når først du er havnet i vandet. Har i prøvet at lave en kæntringsøvelse? Hvis ikke så gør det.

Vandretur langs den danske kyst

En stor del af vores ture går til fjeldet i Norge, men der er masser af muligheder for at planlægge gode ture, også i Danmark. Det kan være et rigtigt godt sted at starte hvis du ikke har den store erfaring eller har små børn. Der er efterhånden opbygget et ret omfattende net af naturlejrpladser som frit kan benyttes og der er rig mulighed for at lave fine cykel, vandre og kanoture i den danske natur. Fordelen er at du begrænser rejsetiden, er tættere på civilisationen og så er vejret generelt mere mildt.

Hav altid en alternativ plan

En tur må gerne være lidt barsk og det er bestemt også en del af oplevelsen at solen ikke altid skinner, men efter tre dage med blæsten og regnen hamrende mod teltet og temperature som mest minder om dansk vinter, kan selv den mest velplanlagte sommertur begynde at falde fra hinanden. Det er ganske enkelt ikke sjovt længere og så er det du skal være parat til at trække stikket og hive nødplanen frem.

Vores nødplan på fjeldet har typisk været at forflytte os nogle hundrede højdemeter ned og evt. tage nogle dage på en campingplads hvor børnene kan hygge sig, mens vi utålmodigt ser vejret an. Vi har også, som på vores seneste sommertur, valgt at pakke sammen og flytte til et helt andet område, hvor turen så kunne fortsættes efter nogenlunde samme koncept. Det behøver, med andre ord, ikke være nogen stor forkromet plan, men det er vigtigt at I har det med i jeres overvejelser og deler muligheden med jeres børn på forhånd.

Til slut

I er altid velkomne til at kontakte os for råd og vejledning i forbindelse med planlægning af jeres tur. Det ville glæde os at hjælpe flere familier ud på tur, hvad enten det er på fjeldet eller i den danske natur.