Facebookmail

Gennem de senere år er satellitkommunikation kommet inden for rækkevidde til almindelig turbrug. Går dit eventyr til afsides egne uden stabil mobildækning, bør du derfor overveje denne mulighed. Dels fordi det øger din mulighed for at tilkalde hjælp hvis uheldet er ude, men også for at undgå omfattende redningsaktioner, blot fordi du er forsinket og ikke kan give besked.

Der findes flere udbydere af satellitkommunikation, bla. Iridium, Globalstar og Inmarsat. Det tilgængelige udstyr  er, pga. forskelligheder i den benyttede teknologi, knyttet til en bestemt udbyder. Vi vil efterfølgende begrænse os til at se på udstyr som benytter Iridium netværket, da dette er det mest udbredte netværk med global dækning.

Når du vælger produkter til satellitkommunikation bør du være opmærksom på at de ikke alle har global dækning. Dette er dog tilfældet for Iridium netværket.

Hvad er Iridium

Systemet består af 66 aktive satellitter, samt et antal backup satellitter og jordstationer.

Iridium generation satellit (kilde: wikipedia)

Systemet var fuldt idriftsat i 2002 og i 2017 begyndte implementeringen af iridium generation 2, også kaldet Next. Ud over at understøtte tale- og datakommunikation er Iridium netværket certificeret til at håndtere GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System)

I lighed med de almindelige mobilnetværk kræver benyttelse af iridiumnetværket et abonnement som typisk kombineres med et abonnement på en globale beredskabsløsning som GEOS der varetager SOS funktionen.

Udstyr

Udstyr til satellitkommunikation kan inddeles i to kategorier, nemlig telefoner, og SOS udstyr med tovejskommunikation.

Satellittelefon

En moderne satellittelefon er funktionelt ikke væsentligt forskellig fra en almindelig mobiltelefon, idet den kan bruges til opkald og ligeledes understøtter tekstbeskeder og data. I praksis fremstår satellittelefoner typisk lidt gammeldags, da der bla. skal være plads til en iridium antenne.

Satellittelefon (kilde: satavenue.no)

Til turbrug er det typisk ikke en satellittelefon vi vil vælge, da den er forholdsvis bekostelig og har funktioner som vi typisk ikke har brug for.

SOS udstyr med tovejskommunikation

SOS udstyr med tovejskommunikation er en kombination af en SOS enhed, GPS og nogle af funktionerne fra satellittelefonen. Et godt eksempler på en sådan enhed er InReach mini fra Garmin. Den har SOS knappen og mulighed for at sende og modtage tekstbeskeder.

InReach mini (kilde: Garmin)

Med til denne kategori høre også enheder som Garmins GPSMAP 66i hvor SOS og tovejskommunikation er kombineret med en håndholdt GPS.

Garmin GPSMAP 66i (kilde: Garmin)

Disse enheder er interessante til turbrug fordi de prismæssigt er tilgængelige og tilbyder de funktioner som vi har brug for. Om du skal vælge kombinationen med GPS som Garmins 66i beror på din præference for en enhed til det hele eller om du foretrække at holde de to funktioner adskilt.

På begge typer enheder kan du udover at benytte SOS funktionen sende og modtage tekstbeskeder via sms eller e-mail. Desuden kan du dele din position med andre, så de kan følge med i dit eventyr. På Turfolk.dk benytter vi f.eks. Garmin Explore som er et godt eksempel på en sådan funktion.

Lidt om GEOS

GEOS er det eneste globale Search and Rescue Coordination Center for satellitbaserede SOS enheder, også kaldet SEND (Satellite Emergency Notification Devices). GEOS driver et IERCC (Emergency Response Coordination Center), eller i realiteten flere. Det er dermed dem som modtager signalet fra din satellitbaserede enhed når du trykker på SOS knappen, hvad enten din enhed er på Iridium netværket eller et andet netværk.

Når IERCC modtager dit SOS kald kontakter de den lokale redningstjeneste og iværksætte de nødvendige foranstaltninger. Samtidigt forsøger de at kontakter dig, hvis din enhed understøtte det, for at få bedre klarhed over din situation og den hjælp som er nødvendig. Endelig kontakter de dine pårørende, hvis du har oplyst dem, og sikre at de holdes informeret om situationen og dens udvikling.

Redningshelikopter letter fra Haukeliseter med en uheldig fjelvandre

Det er altså et større apparat som sættes igang, når du trykker på SOS knappen og potentiel bringer andres liv i fare, i deres forsøg på at redde dig. Derfor siger det også sig selv at denne funktion er den sidste udvej, hvis du (eller andre) er i umiddelbar fare og ikke har mulighed for selv at udbedre situationen.