Facebookmail

De 9 fjeldregler er et rigtigt godt udgangspunkt for en sikker vandretur, uanset om det er på fjeldet i Norge, i Alperne i Østrig og uanset om det er sommer eller vinter. Her gennemgår vi de 9 fjeldregler og forsøger at argumentere for vigtigheden af hver enkelt regel.

Sådan har du ikke lyst til at ende din vandretur. (billedet er fra en øvelse)

1. Tag ikke på tur uden træning
Det er fysisk krævende at vandre på fjeldet, hvad enten det er i vandrestøvler eller på ski. Er du ikke i nogenlunde god fysisk form inden turen vil du opleve at du alt for hurtigt bliver træt, rygsækken gnaver i skuldrene, du bliver uoplagt og ude af stand til at nyde turen. Alene dette er egentlig argument nok for at komme i form inden du tager af sted, du får simpelthen meget mere ud af turen og har større overskud til at opleve.

Samtidigt har det stor betydning for sikkerheden i gruppen at ingen belastes maksimalt under de daglige planlagte strabadser, dette sikre at der altid er overskud til at reagere fornuftigt hvis noget går galt. En gruppe er ikke sikker hvis kun en eller to personer har kræfter og overskud til at gå efter hjælp, grave en snehule eller bære rygsækken for ham som har forstuvet ankelen.

Tit hører man folk som er kommet galt af sted på fjeldet sige ”og det skete på det værst tænkelige tidspunkt” Ja, det er klart! Uheld sker når hvor du er mest træt, uoplagt og presset. Er du i god form til turen har du derfor også allerede gjort et stort stykke forebyggende arbejde i forhold til at undgå ulykker, orienteringsfejl osv.

2. Giv besked om hvor og hvornår du går
Ingen kan gardere sig 100% mod uheld og skulle det ske kan det i sidste instans gøre hele forskellen hvor vidt nogle er i stand til at finde dig eller ej. Du kan gøre meget for lette et evt. eftersøgningsarbejde og samtidigt undgå unødige ængstelser og eftersøgninger. Lad være med at love at du ringer hjem på faste tidspunkter, det kan være svært at komme i nærheden af en telefon og mobildækningen er mildt sagt sporadisk på fjeldet. Uanset hvilken tur du tager på så sørg for at underrette dine pårørende inden du tager af sted. Regn ikke med at de kan huske hvad du fortæller dem, skriv det ned.

  • Fortæl hvor længe du har tænkt dig at være væk
  • Hvor stor usikkerhedsmargin du regner med
  • Hvor du tager hen
  • Hvordan du overnatter
  • Efterlad evt. en rutebeskrivelse eller et kort med ruten på

Er du på tur fra hytte så udfyld altid hyttebogen med næste destination. Er du på telttur så indlæg evt. dagsbesøg på hytter og skriv dig i hyttebogen.

3. Vis respekt for vejret

Vejret på fjeldet er omskifteligt og tilmed kan der være stor forskel på vind, sigtbarhed og nedbør selv inden for et lille geografisk område. Sørg altid for at indhente en grundig vejrudsigt for området inden du tager af sted og medbring evt. en lille transistorradio på turen så du kan lytte til den daglige udsigt.

Du skal ikke forvente at vejrudsigten kan give dig pålidelige detaljer, men nærmere et fingerpeg om vejrets generelle udvikling i området. Der er derefter op til dig at vurdere hvor vidt det er forsvarligt at begive dig ud på en given tur eller ej. Men som udgangspunkt, er du i tvivl så lad være!

Tordenvejr er særligt risikofyldt når du færdes i fjeldet, idet dine muligheder for at søge sikkert ly kan være begrænsede. Et telt er ikke et sikkert opholdssted i tordenvejr og særligt høje telte med metalstænger udgør en risiko for at tiltrække lyn. Slår lyn ned i et telt, vil den elektriske ladning fordele sig over jorden i området omkring teltet og det er livsfarligt. Det bedste du kan gøre hvis du bliver overrasket af tordenvejr er at:

  • Søge ly i en hytte
  • Søge til lavtliggende område og sætte dig på hug, gerne på et underlag

Du bør under alle omstændigheder holde dig fra træer, vandløb og klippeudhæng.

4. Lyt til erfarne fjeldfolk
Før du tager på tur kan det være særdeles værdifuldt at indhente oplysninger fra andre fjeldvandrere som har været i det samme område. De vil som regel kunne give dig vigtige informationer om ruternes beskaffenhed, snemængde, hvor meget vand du skal forvente i elvene, osv. Kontakt evt. en fjeldstue eller bemandet hytte før du tager af sted eller spørg dig frem på turen.

5. Vær forberedt på uheld og dårligt vejr
Som før nævnt kan man aldrig gardere sig 100% mod uheld, selv ikke på den korteste tur. Derfor skal du altid medbringe et minimum af sikkerhedsudstyr, uanset at det bare er en dagstur.

På en sommertur er minimum sikkerhedsudstyr:

  • Ekstra varmt tøj
  • Regntøj
  • Fløjte
  • Telefon
  • Nødproviant
  • Førstehjælpspakning
  • Vindsæk
  • Sovepose
  • Tændstikker (pakket vandtæt)

På en vintertur skal du tilføje:

  • Termokande med varm suppe ell.
  • Ekstra vanter
  • Ekstra hue
  • Sneskovl
I vejr som dette kan du let gå lige forbi en hytte uden at opdage den.

6. Husk altid kort og kompas
Uanset om det er en kort eller længere tur er det vigtigt at orientere løbende så du altid er klar over hvor du er. Det er for sent at finde ud af det når vejret er blevet dårlig og sigtbarheden er nede på nogle få meter. Det er yderligere vigtigt at så mange som muligt i en gruppe følger med i orienteringen, idet dette nedsætter risikoen for at lave fejl og sikre at alle ved hvor man er.

Du kan læse meget mere om orientering med kort og kompas samt GPS i denne turhåndbog.

7. Gå aldrig alene
Hvis du falder og brække benet på en solo tur på fjeldet er der ikke megen hjælp at hente. Har du oven i købet valgt at gå lidt væk fra stierne er dine chancer for at blive fundet og dermed overleve, yderligere drastisk reduceret.

Sørg altid for at hele gruppen kan se hinanden, dette er forreste mands opgave! I tæt tåge og snestorm kan det være nødvendigt at koble gruppen sammen med livliner for at orientere sig i forhold til hinanden.

Hvis du pludselig ikke kan se resten af gruppen så brug din fløjte og brug den i tide! Har du først tumlet rundt i en halv time og ledt efter de andre er de måske allerede for langt væk til at høre dig.

8. Vend om i tide
Det er ikke nogen let beslutning at vende om og gå tilbage efter at have kæmpet sig frem gennem snestormen i to timer men det kan være den beslutning som redder dit liv og sikre at der ikke er andre som må sætter deres på spild i søgen efter dig.

Der kan være mange grunde til at det er klogt at vende om, vejret kan slå om, I kan have et uheld eller i kan simpelthen have overvurderet jeres egne evner. Det vigtigste er imidlertid at være parat til at træffe denne afgørelse og at træffer den i tide! Snak derfor om denne mulighed under jeres turplanlægning og før i tager af sted på dagens tur.

9. Spar på kræfterne og søg ly i tide
Dette er den vel nok vigtigste af alle fjeldreglerne, fordi den, hvis du overholder den, sikre at du altid har det overskud som sikre at du handler fornuftigt og har ressourcerne til at føre det ud i livet. Det er ingen sag at overleve et par dage i en god snehule, men det kræver erfaring og overskud at afgøre hvornår det er klogt at grave den og ikke mindst at gøre det.

snehule
Der graves snehule. I dette tilfælde mest for sjov

En vigtig del af det at søge ly i tide er hele tiden at være parat til at tilpasse ens påklædning til vejrskift. Det er ikke sikkert at du øjeblikkeligt kan finde ly for et pludseligt regnvejr, men det er vigtigt at du hurtigt tilpasser din påklædning sådan at du stadig er varm og tør når du finder ly.

Hvad mere kan jeg gøre

Forbered dig godt og tag på tur. Man kan aldrig gardere sig 100% mod ulykker, men hvis du tænker dig om og følger ovenstående regler, er det mere sikkert at vandre på fjeldet end at færdes i trafikken.