Facebookmail

EN STEP BY STEP GUIDE I TRE TRIN

Planlægning af turen er en væsentlig del af fornøjelsen. God turplanlægning sikre at I er forberedt og får en god oplevelse, hvor alles forventninger er afstemt. Her har vi prøvet at dele planlægningsprocessen op en nogle logiske faser og beskrevet nogle af den værktøjer vi selv bruger i processen. Planlægger I en familietur med børn vil det være en god ide også at læse vores guide ”På tur med børn” i turhåndogen.

1. Bestem jer for et turkoncept

Første skridt er at bestemme jer for et turkoncept og her melder der sig en række spørgsmål.

Er I klar til tur alene eller skal I deltage i en arrangeret tur?

En vigtig forudsætning for en god og sikker tur er at I behersker de discipliner I kaster jer ud i. Er I ikke sikre i de grundlæggende færdigheder som orientering, brug af kompas, osv. er det ikke en god ide at drage ud på tur alene. Undersøg evt. muligheden for arrangerede ture med f.eks den Norske eller Svenske Turistforening. Et kompromis kan også være at ligge på en af de mange Turistforeningshytter i Norge eller Sverige eller Østrig og tage på kortere dagsture ud fra denne.

Skal I overnatte på hytte eller i telt?

Det har stor indflydelse på hvilket udstyr I skal have med, om I planlægger at overnatte på turistforeningshytter eller i telt. Samtidigt har det indflydelse på jeres valg af turområde, da I ved overnatning på hytte, må tage stilling til rutenettet og længden af vandreruterne. Med telt har I en langt større fleksibilitet, kan være mere alene, men skal også bære lang mere udstyr. Læs evt. vores Guide til DNTog Guide til Alpenverein i Østrig i turhåndbogen.

Skal I vandre, sejle i kano eller kombinere?

At vandre på fjeldet er en klassiker og der findes et omfangsrigt rutenet i såvel Sverige som Norge. Vandring har dog den ulempe at du skal bære alt dit udstyr og på tur med mindre børn kan dette, såvel som længden af etaperne blive en udfordring. Børn op til 5 – 6 års alderen kan i reglen ikke bære noget selv og de opgivne rutetider skal, afhængigt af sværhedsgrad ganges med 2 – 3. Dvs. at en let gået rute opgivet til 3 timer nemt kan tage en hel dag. På ture med mindre børn åbner brug af kano  helt andre muligheder, idet I ikke skal bære udstyret og kommer langt lettere frem. Udfordringen ved kanotur er at finde et egnet område.

Skal I ligge i basecamp?

På ture med børn kan det være en god ide at ligge fast i en basecamp og tage på dagsture ud fra denne. Vores erfaring er at kombinationen af basecamp konceptet og brug af kano er en perfekt turform med mindre børn. I skal ikke bære udstyret og kan derfor medbringe et større telt, mere varieret proviant, bleer til 14 dage, osv. Konceptet kan naturligvis også benyttes uden kano, det betyder bare at de voksne skal tage et par slæbeture frem og tilbage mellem bil og lejr, før alt er på plads og jeres aktionsradius bliver dermed begrænset.

Vi prøver ofte at placere vores basecamp i nærheden af vandrerutenette, sådan at vi kan lave ture ud til turistforeningshytter og evt. tage en enkelt overnatning før vi returnere til vores lejr.

Nyttige værktøjer:
Den Norske turistforening | Den Svenske Turistforening | Alpenverein Østrig

2. Find et turområde

Nu har I fastlagt jeres turkoncept og ved hvilke krav I stiller til turområdet. Skal I vandre fra hytte til hytte har I brug for et område med et tæt rutenet og korte turetapper, skal I afsted med kano har I brug for et område med egnede vandveje og søer.

Gode informationskilder omkring egnede turområder er de lokale turistforeninger og andres turberetninger på diverse forum. I er naturligvis også velkomne til at kontakte os for forslag. (info@tranumthomsen.dk)

Nyttige værktøjer:
Ud i naturen (Danmark) | Ut.no kortportalen (Norge) | Lantmateriet (Sverige) | Alpenverein Østrig

3. Detaljeret planlægning

Nu har I styr på turkoncept og turområde og det er tid til den mere detaljerede planlægning.

Nødplanen

Tingene går ikke altid som man planlægger og så er det godt at have en alternativ plan eller udvej som kan sikre at det stadig bliver en god tur. I bør tage stilling til hvad I gør i tilfælde af ekstremt vejr, sygdom eller måske bare bristede forventninger.

Vores typiske nødplan består i et overblik over alternative lavere liggende, og måske mere civiliserede steder, vi kan forflytte os hen relativt hurtigt. Det kan være en nærliggende turistforeningshytte, campingplads, ell. Husk at I er på ferie og alle helst skal komme hjem med en god oplevelse – i hvert fald hvis du gerne vil have familien med igen.

Tidspunkt

Som regel er tidspunktet dikteret af ferieplanlægningen, men særligt på vinterture kan det være nødvendigt med fleksibilitet i forhold til de lokale sneforhold. På sommerture i Norge og Sverige er det i reglen en god ide at planlægge turen så sent som muligt, dvs. i slutningen af juli og august. På det tidspunkt er der mindre sne i fjeldet og den værste mygge- og knotplage er aftaget.

Transport

Går turen til Norge eller Sverige skal der bestilles færgebillet og særligt omkring vinter- og sommerferie kan det være en god ide at være tidligt ude for at sikre sig plads. Går turen til Alperne skal der være styr på pas, blå sygesikring og forsikringspapirer på bilen.

Pakning / udstyr

Det er for sent at opdage at din rygsæk er slidt op dagen før I skal afsted. Sørg for at være tidligt ude med pakkelisterne, gennemgå udstyret og få lavet de nødvendige anskaffelser i god tid. I turhåndbogen finder I udførlige pakkelister til forskellige turkoncepter. Snak også med andre om deres erfaringer og udstyrsvalg.

Proviant

Afhængigt af turkoncept og de kulinariske højder kræver provianten også en del forberedelse. Den hurtige udgave er rigelige mængder havregryn, pulvermælk, knækbrød, dåseleverpostej og frysetørrede retter, men det bliver lidt trist på en 14 dages tur. Vi anbefaler at I bruger god tid på denne del af planlægningen og inddrager børnene i valget af menu – det gør livet lettere når først i er på tur. Skal i bo helt eller delvist på turistforeningshytter er der mulighed for at proviantere på nogle af dem. Dette bør I tage med i jeres planlægning, da det kan nedbringe mængden af mad i skal bære med jer. Læs evt. artiklen Proviant i turhåndbogen.

Kort

Uanset om I kun planlægger at gå korte ture på rutenettet, bruger GPS eller kun følger de mærkede ruter, skal I medbringe papirkort i en god kvalitet, dvs. ikke over målestol 1:50:000. I nogle tilfælde vil I kunne købe kort lokalt, men en bedre løsning er at købe dem hjemmefra. Så har I dem også til brug i jeres planlægning.

Undersøg lokale forhold

Det er en god ide at sætte sig grundigt ind i de lokale forhold inden afgang, særligt på vinterture. Tag evt. kontakt til den lokale turistforening for at høre dem om der er særlige forhold I skal være opmærksomme på.

Sæt jer ind i områdets geografi og historie

Til de fleste områder knytter der sig spændende historier om landskabet og den lokale historie. Turen bliver sjovere hvis I sætter jer ind i dette hjemmefra og evt. planlægger efter det.

Vejret

Noget af det sidste I bør gøre inden afgang er at sikre jer en vejrudsigt for området. Regn ikke med at den vil passe i detaljen men brug den mere som et fingerpeg om hvilket vejr I kan forvente. Er der udsigt til ekstremt vejr med megen vind eller nedbør, bør I muligvis genoverveje jeres plan.

Nyttige værktøjer:
Nordisk korthandel | Frikart.no (GPS kort) | Stenaline | Colorline | Fjordline | Spejdersport | Eventyrsport | Friluftsland | Yr.no (vejrtjeneste)

God tur!