Facebookmail

Når det kommer til anskaffelse af GPS til friluftsbrug, indskrænker valget sig til enheder fra Garmin. Der findes ganske enkelt (og desværre) ikke andre producenter på markedet, som laver kvalificerede produkter.

De grundlæggende krav til en frilufts GPS falder i kategorierne:

  • Enkel betjening
  • Lang batterilevetid
  • Robusthed

Enkel betjening

Touchskærme er smarte, bare ikke når du står i -20 grader, med handsker på, og skal betjene en GPS. Her kommer de gammeldags knapper med god afstand til deres ret.

Lang batterilevetid

Det er ikke fedt at skulle fylde hele rygsækken med batterier, for at holde en GPS kørende. Det er derfor en centralt krav at energiforbruget er lavt og dette indebære også at overflødige funktioner skal kunne slåes fra.

En vigtig faktor for batterilevetid er temperaturen, da der er stor forskel på hvor længe de holder ved henholdsvis +20 og -20 grader. I ekstremt koldt vejr kan du være nødsaget til at bære din GPS inde på kroppen, for overhovedet at holde den kørende.

Robusthed

En frilufts GPS skal kunne holde til at blive tabt, ramme en sten og en tur i elven. Det nytter ikke noget at det er en dims som du skal gå rundt og passe ekstra på.

Hvad skal jeg købe?

Det afhænger i høj grad af hvordan du vil bruge den, men for at gøre det overskueligt kan vi inddele mulighederne i tre kategorier. Basal sikkerhed, navigation med kort og avanceret.

Basal sikkerhed

Vil du blot have en GPS som med mellemrum kan hives op af lommen som en ekstra sikring for at du er der hvor du regner med, så kan du nøjes med en Garmin Etrex 10.

Garmin Etrex 10 (kilde: Garmin)

Den koster i omegnen af 800,- kr. og har de basale funktioner som du har brug for.

Navigation med kort

Vil du bruge din GPS til mere avanceret navigation med kort og evt. ruter så er udvalget noget større og desværre domineret af enheder med touch betjening. Garmin har dog stadig deres GPSMAP serie som nu er nået til GPSMAP 64, og den vi skal have fat i er ST udgaven med højdemåler og kompas.

Garmin GPSMAP 64ST (kilde: Garmin)

Den koster i omegnen af 3000,- kr. og har alle de avancerede funktioner til at lave waypoint, ruter og bruge kort.

Avanceret 

Det vil rationelt være svært at argumenterer sig op i denne kategori, med mindre der er behov for satelitkommunikation og SOS funktion.

Vi er ude i Garmins absolutte topmodel i GPSMAP 66 serien og skal vi have hele pakken, skal det være GPSMAP 66i. Den har alle de avancerede funktioner vi kender fra 64ST, men samtidigt integreret satelitkommunikation, synligt ved SOS knappen på siden af enheden.

Garmin GPSMAP 66i (kilde: Garmin)

Den koster i omegnen af 5000,- og dertil kommer et abonnement til satelitkommunikation. Enheden kan dog bruges som alm. GPS uden dette.

Kort

Inden du løber ud og køber dyre kort fra Garmin så brug et øjeblik til at se på Frikart.no som laver gratis open source kort. Disse kort kan downloades og bruges på de fleste Garmin enheder.

Vores udstyr

Vi bruger en Garmin GPSMAP 60CS (udgået og afløst af GPSMAP 64 ST), Garmin GPSMAP 66i og endelig Garmin Fenix 6X Sapphire. På begge enheder bruger vi kort fra Frikart.no.


Du kan læse meget mere om GPS og hvordan den bruges i vores turhåndbog her.