Facebookmail

Kajak er et fantastisk transportmiddel til tur, da den giver dig optimal frihed til at færdes i alt fra åbent vand til de mindre åer og elve.

På vej ned gennem skærgården ved Bergen i Norge

Her vil vi se lidt på hvad der kendetegner en god kajak til turbrug og afslutningsvis runder vi sikkerhed.

Hvilken kajak skal jeg vælge

Til turbrug er havkajakken klart den mest anvendelige, men også turkajakker kan bruges på åer og mindre søer, hvor vandet er roligt.

Det som primært kendetegner en god kajak til turbrug er:

  • God lasteevne og praktiske lastrum
  • God siddekomfort
  • God stabilitet og sødygtighed
  • God styrbarhed
  • Robusthed

God lasteevne og praktiske lastrum

På tur har vi typisk brug for at medbringe en del udstyr som telt, sovepose, proviant, mm. Derfor skal en god turkajak have store og praktiske lastrum. Desuden er det rart med let tilgængelig opbevaring af de ting som skal bruges under vejs.

Til turbrug skal der være plads til en del oppakning i kajakken

En god kajak til turbrug har derfor min. to store lastrum og også meget gerne både en dagtursluge placeret lige bag cockpit og en daybox til mindre ting placeret umiddelbart foran cockpit. Alle lastrum skal naturligvis være tilgængelige gennem praktiske og vandtætte luger.

Fastgøringsmuligheder på dækket er praktisk

Det er også en god ide med elastikker på dækket til at fastgøre ting som pumpe, paddelfloat og drikkedunk.

God siddekomfort

På kajakture sidder du ofte mange timer i kajakken og det er derfor vigtigt at kajakken er indrettet så du sidder godt og har mulighed for at tilpasse din siddeposition under vejs.

God siddekomfort er vigtig
  • Fodstøtterne (og rorpedaler) skal være lette at justere og give solid støtte for fødderne
  • Lårstøtterne skal være udformet så du kan sidde mange timer og holde kontakt med kajakkens sider
  • Sædet skal være hævet over bunden og være udformet og polstret så du kan holde til at sidde i det i mange timer
  • Ryglænet skal give god støtte uden at blive for højt og det skal kunne justeres så du kan tilpasse din siddestilling

God stabilitet og sødygtighed

Helt grundlæggende kan man sige at kajakkens stabilitet afhænger af den vandmængde som skal flyttes når den krænges ud af centerposition. Dette illustreres meget godt ved at en cylinder flydende i vand (dem som børnene ofte leger med i svømmehallen) er notorisk ustabil. Det er den netop fordi der ikke skal flyttes vand for at bringe den ud af centerposition.

Skrogprofil, fra venstre oval, V formet og endelig flad bund. De blå pile illustrere hvordan vandet skal flyttes ved krængning.

Går vi fra en cirkel til en oval bliver den straks mere stabil, idet der skal flyttes vand for at bringe den bredere del af ovalen under vandlinjen. Gør vi profilen trekantet eller firkantet bliver den endnu mere stabil, idet der så skal flyttes endnu mere vand for at bringe den ud af centerposition.

Hvorfor er det så at vi ikke altid bare vælger den mest stabile profil? Det gør vi ikke fordi skrogprofilen også har indflydelse på kajakkens hastighed og styrbarhed.

Kajakkens hastighed, eller evne til at glide gennem vandet, er bla. afhængig af hvor stor en kontaktflade den har med vandet. Her vinder den runde skrogprofil, mens den fladbundede profil taber med en stor berøringsflade. V profilen er et kompromis mellem stabilitet og hastighed.

De første gange du sætter dig i en kajak vil du sætte pris på at den er så stabil som muligt (primær stabilitet), men ret hurtigt vil du komme til at sætte pris på at stabiliteten primært findes i yderpunkterne (sekundær stabilitet), hvor kajakken krænger meget. Det skyldes at du med lidt øvelse bruger kajakkens krængning til at styre med ved at vippe svagt ud til siderne.  Da en fladbundet, og til dels også den V formede skrogprofil, er svær at bringe ud af centerposition bliver denne styring vanskeliggjort.

Så vidt stabiliteten, men før vi konkludere på kajakkens sødygtighed skal vi lige bevæge os over og betragte skrogfaconen fra siden. Her finder vi to andre egenskaber, nemlig spring og vandlinje, som har indflydelse på sødygtighed og hastighed.

Kajakkens skrogfacon

Skrogets spring er afstanden fra bunden af kajakken op til spidsen, eller med andre ord hvor meget kajakken krummer ud af vandet i enderne. Generelt kan man sige at en kajak med et stort spring er relativt lettere at manøvrerer og håndtere bølger bedre end en kajak med et lille spring. Omvendt er en kajak med et lille spring mere retningsstabil og hurtigere fordi den skære sig bedre gennem vandet.

Nu ville det være enkelt hvis alt dette kunne forenes i en perfekt kajak, men realiteten er at det vil være individuelt hvad den bedste skrogprofil og facon er. Som ny kajakroer skal du dog passe på med at tillægge stabiliteten for stor betydning i dit valg, da det vil være på bekostning af egenskaber som du formodentlig hurtigt vil komme til at savne.

God styrbarhed

Der er grundlæggende tre måder at styre en kajak på, nemlig gennem ændring af vandlinjen ved krængning, gennem pagajtag og med ror. I realiteten kombineres de tre styreformer oftest når vi er på tur afhængigt af forholdende.

I roligt vejr kan du oftest holde kursen og foretage mindre manøvre blot med udkrængning, kombineret med et par dobbelttag med pagajen og en fast eller justerbar finne. Under lidt mere krævende forhold, som f.eks. ved kraftig strøm eller vind vil et ror være at foretrække, da du ellers ender i alt for mange dobbelttag som bringer dig ud af rytmen og trætter dig.

Til turbrug vil kombinationen af en justerbar finne og et ror være den perfekte løsning, da det giver dig mulighed for at tilpasse din styreform efter forholdene.

Robusthed

En kajak til turbrug skal kunne tåle at få lidt tæsk da der oftest vil være behov for at gå op på stranden, sten eller endda klipper, hvor kajakken uundgåeligt vil komme i kontakt med underlaget og med tiden få nogle knubs.

Såvel plast som glasfiber kan klare disse knubs, men hvor en glasfiberkajak kræver løbende udbedring af ridser for ikke at beskadige den underliggende fiber, er en plastkajak vedligeholdelsesfri så længe du kan leve med ridserne. Prisen er en højere vægt og typisk også at plastkajakken er lidt langsommere.

En kajak til turbrug skal kunne tåle lidt knubs

Udstyr som lasteluger, fodstøtter og aptering skal være solidt. Desuden er det en klar fordel hvis det også er muligt at udbedre skader ude på tur med enkle midler som gaffatape, lidt snor og måske en stump ståltråd fra din reparationspose. Det er surt at plaske rundt oppe i den norske skærgård i en stiv kuling med et ødelagt ror. Overvej derfor allerede hjemmefra, hvordan reparationer kan udføres og medbring det du skal bruge.

Anbefalinger til kajakkøb

Selv om valg af kajak er individuelt vil vi alligevel forsøge os med et par generelle anbefalinger som forhåbentlig kan guide dig på rette vej i dit valg.

  • Havkajak frem for en turkajak, da der er bedre plads til opbakning, den har vandtætte skot og en skrogfacon som egner sig til de varierende forhold du vil møde på tur
  • V formet eller oval skrogfacon da de giver dig det bedste kompromis mellem stabilitet, styrbarhed og hastighed
  • Sænkeror kombineret med justerbar finne, da det giver dig mulighed for at tilpasse din styreform efter forholdene

Endelig vil vi anbefale at du altid prøver kajakken, og gerne flere forskellige, inden du køber.

Sikkerhed

Når du sejler kajak, og særligt hvis du sejler i åbent farvand, er det vigtigt at have styr på sikkerheden. Til forskel fra en kano som kategorisk ikke egner sig til åbent farvand, kan en kajak nemlig fint benyttes langt fra land, hvis du har styr på den grundlæggende sikkerhed.

Dit sikkerhedsudstyr bør altid omfatte en svømmevest (som du har på), samt paddelfloat og pumpe. Du bør desuden mestre svømning i åbent vand samt  makkerredning og selvredning. Er I flere på tur er det en god ide at tilføje en kasteline til dit sikkerhedsudstyr så du kan trække din makker i sikkerhed, hvis han/hende bliver træt.

Har du ikke forudgående erfaring med kajak vil det være en rigtigt god ide at melde dig ind i en havkajakklub eller tage et begynderkursus (IPP2) ved en af de mange private udbydere. Her får du en grundig introduktion til udstyr, teknik og sikkerhed som bringer dig godt og sikkert fra start.

Kæntringsøvelse i skærgården

Husk også at redningsteknikker skal holdes ved lige, så vip rundt med vilje når muligheden byder sig. Det vil ikke alene styrke din rutine i redningsteknikkerne, men også modvirke den lurende angst for at vippe rundt ude på tur.