Kano

Facebookmail

En kano er et fantastisk transportmiddel ikke kun på fjeldet, men også i de mange danske søer og åer. Den sætter dig fri af det evige fokus på vægt og tillader dig at medbringe mere udstyr, bedre proviant, osv. Derfor er kanoen også en obligatorisk del af vores basecamp ture, hvor vi opholder os i længere tid på samme sted.

De fleste vælger at leje en kano de få gange, hvor de har brug for en. Vi valgte dog for nogle år siden at købe vores egen. Dels fordi vi bruger den en del, men også fordi vi til fjeldbrug har nogle særlige behov.

Hvad er kravene til en god kano til fjeldbrug:

  • Lav egenvægt
  • Høj lasteevne
  • Robusthed

Egenvægt

På fjeldet slipper du ikke for at lave overbæringer for at komme fra den ene sø til den anden eller for at komme forbi strømfald. Derfor er kanoens egenvægt af stor betydning.

Høj lasteevne

Til fjeldbrug vil vi gerne kunne være hele familien og vores udstyr i kanoen. Derfor er der brug for, at kanoen har en høj lasteevne. For vores familie på fire ser regnestykket nogenlunde således ud (2 x voksen 140 kg, 2 x børn 70 kg, telt 25 kg, 2 x voksenrygsække 40 kg, 2 x børnerygsække 20 kg). I alt små 300 kg, og dertil kommer alt det ekstra grej.  En lasteevne i omegnen af 400 kg er derfor ikke helt ved siden af.

Robusthed

En kano til fjeldbrug skal kunne tåle nærkontakt med sten, overbæringer og slæbning. Skulle uheldet være ude, skal den også gerne være let at reparere, så man kan komme videre på turen.

Kano typer

Normalt falder kanoer i fire kategorier, nemlig glasfiber, aluminium, træ og plast. Dertil kommer foldekanoen, som jeg vil vende tilbage til. De oppustelige udgaver kan ikke anbefales af simple sikkerhedshensyn.

En grov sammenligning mellem de forskellige typer kan ses nedenfor.

Type Egenvægt (ca.) Lasteevne Robusthed
Glasfiber 35 – 40 kg God Dårlig
Aluminium 30 – 40 kg God God
Træ 30 – 40 kg God Dårlig
Plast 35 – 40 kg Dårlig God
Foldekano 20 – 25 kg God God

Ud af ovenstående ses det at foldekanoen skiller sig positivt ud, primært p.g.a. den lave egenvægt.

Det betyder dog ikke, at en glasfiber-, træ- eller aluminiumskano ikke er anvendelig på fjeldet. Skal du bruge den tit, kan du dog med tiden blive træt af den høje egenvægt og vedligehold.

Foldekano (Ally kano)

Når det kommer til foldekanoer, er det synonymt med Ally kanoen fra Bergans.

En Ally  kano består i korte træk af en kraftig dug, som spændes ud over et skelet af aluminiumsrør. Det kan umiddelbart lyde skrøbeligt, men i realiteten er den utroligt robust og meget let at reparere, hvis uheldet skulle være ude. Kanoen opbevares adskilt i en stor rygsæk, som sagtens kan bæres adskillige kilometer og vejer ca. 20 kg.

Vi har valgt en Ally 16,5, idet den passer godt til vores behov, men der findes adskillige både større og mindre varianter.

IMG_3849
Klar til afgang med fuldt lastet Ally

Du kan se de forskellige varianter på Bergans hjemmeside.

Samling af Ally kano

Nu er der det med Ally, at den skal samles, og det fortjener at få et par ord med på vejen. Når man køber en Ally, får man en samlevejledning og sågar en instruktionsvideo med. Det fremstår alt sammen legende let, ind til man står med en bunke aluminiumsrør, som alle sammen virker alt for lange! Konceptet i en Ally kano er, at dugen er spændt hårdt ud over aluminiumsskelettet, og derfor kan det også være en udfordring at samle den, særligt når dugen er ny, og ind til man finder teknikken. Et godt råd er at tage dig rigtigt god tid til den første samling, sørg for at være to, og lad kanoen forblive samlet i nogle dage efter første samling. Fortvivl ej, det bliver lettere med tiden!

Her kan du se, hvordan Ally samles: