Facebookmail

Formålet med et liggeunderlag er primært at isolere mod underlaget, sådan at du kan holde varmen i din sovepose. Du kan have den bedste sovepose i verden, men hvis ikke dit underlag isolerer, vil du fryse. Sekundært skal liggeunderlaget også give komfort, så du sover godt. En parameter som har en tendens til at blive vigtigere med alderen.

På såvel isoleringsevne (R-værdi) som komfort er der ingen tvivl om, at de oppustelige underlag vinder over det klassiske skumunderlag, så hvorfor overhovedet overveje et skumunderlag?

Ganske enkelt fordi skumunderlaget ikke kan punktere!

Skumunderlag

I mine unge dage som spejder var min tro følgesvend et grønt skumunderlag på ca. 8 mm, som i øvrigt altid lugtede af makrel i tomat. Det isolerede ikke specielt godt, og det sugede fugt til sig, men det var robust.

De moderne skumunderlag er blevet bedre og har f.eks. en forseglet overflade, som gør, at de ikke suger fugt til sig. Et godt eksempel er RidgeRest Classic underlag fra Therm-A-Rest, men der findes mange andre varianter, som er  udmærkede.

Therm-A-Rest – RidgeRest Classic.En klar fordel ved det klassiske underlag er, at man ikke behøver være forsigtig med det. Du kan smide det i lyngen i pausen, og du kan sidde på det ved bålet uden at være bange for, at gnister skal gøre det af med det.

Oppustelige underlag

Vi anvender oppustelige underlag i kombination med skumunderlag på de fleste af vores ture. Forstået på den måde at de “gamle” sover på oppustelige underlag, mens børnene sover på skumunderlag. Smart, for så har vi altid underlag med som også kan bruges i pauser og ved bålet.

Sea To Summit underlag

Der findes et enormt udvalg af (selv)oppustelige underlag i alle prisklasser, og det kan derfor være svært at finde det rigtige. Et par gode ting at være opmærksom på er:

  • Vægt
  • Længde, skal passe til din højde
  • Tykkelse, 4 – 5 cm er normalt fint, hold øje med R-værdi
  • Pakket størrelse, skal kunne pakkes ned i rygsækken
  • Lappegrej, skal medfølge

Skal du bruge dit underlag til vintertur i telt, snehule ell. bør du også være opmærksom på underlagets isoleringsevne, opgivet ved en såkaldt R-værdi. Højere R-værdi betyder højere isoleringsevne og til vinterbrug bør den være over 4.

Vi bruger

På langt de fleste af vores ture bruger vi en kombination af skumunderlag og oppustelige underlag.

Skumunderlaget bruges rundt om bålet og til at ligge under de oppustelige underlag så de ikke så let punktere. Andre gange bruger vi udelukkende en kombination af skumunderlag og lammeskind.