Facebookmail

Duften af friskbagt brød kan få selv den sløveste krop ud af soveposen, og det er en kærkommen variation til knækbrød. På både kortere og længere ture medbringer vi derfor ofte grej til at bage brød samt rigeligt med mel og tørgær.

Omniaovnen

Omniaovnen er en gammel svensk opfindelse, som egentlig var tænkt til brug på gamle gaskomfure uden ovn. Den egner sig imidlertid også rigtigt godt til at bruge på de fleste stormkøkkener.

Omnia ovn princip. Illustration fra Omnia Sweden.

Princippet i ovnen er enkelt og genialt. Varmen fordeles fra brænderen op under bageformen til undervarme og op under låget til overvarme. I låget findes desuden en række små huller, som skaber gennemtræk.

Når du bager, skal brænderen brænde på lavt blus, ellers bliver brødet typisk brændt på indersiden.

Basisopskrift

Der findes et utal af variationsmuligheder over Omniabrød, men det hele starter med en enkel basisopskrift. Tilsæt nødder, bær, bacon eller andet efter fantasi og smag.

  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 1 spiseske olie
  • Salt
  • 1 spiseske honning, sirup eller sukker
  • 1/2 pose tørgær*
  • ca. 1 liter hvedemel

Lad dejen hæve i ca. 30 min.

Basisdej til hævning

*Hvis du lader dejen langtidshæve i forteltet natten over, tilsættes kun det halve tørgær.

Når dejen er hævet, formes brødet til boller eller en krans og placeres i Omnia bageformen.  Lad dejen efterhæve, hvis den ikke er langtidshævet.

Baconbrød klar til efterhævning i Omnia form

Når brødet er efterhævet, klargøres brænderen og tændes på lavt blus. Husk at slå bøjlerne op på Trangia, ellers er der en risiko for, at brænderen går ud. Placer Omniaovnen på brænderen og bag brødet i ca. 30 min.

Omnia ovn på Trangia. Husk at slå bøjler op.

Det friskbagte brød skæres i skiver og serveres med smør eller som tilbehør til en suppe.

friskbagt Omniabrød med smør

For mere inspiration til brug af Omniaovn, kan vi anbefale den Svenske bog KOKBOK, som indeholder en lang række spændende opskrifter til Omniaovn.