Facebookmail

Pandelamper findes i et utal af varianter og med forskellig styrke (lumen), og det kan være fristende bare at gå efter den kraftigste, du kan finde. Men som med det meste andet grej er det klogt at se på dit behov.

Med en pandelampe har du hænderne fri

Først og fremmest hvorfor skal det være en pandelampe? Det skal det, fordi den klart er det smarteste valg til turbrug. Til forskel fra en lommelygte så har du nemlig begge dine hænder fri til at sætte telt op, lave mad over bål eller holde dine skistave.

Hvad er lumen?

Lumen er måleenheden for lysstrøm, altså det lys som en given lyskilde udsender i alle retninger. En svag læselampe afgiver typisk ca. 25 – 30 lumen, mens en pendel over spisebordet vil afgive mellem 600 – 1000 lumen. Sammenligningen er dog ikke perfekt, da også spedningsvinklen spiller ind på det lys, du vil opleve fra en pandelampe.

Til forskel fra en stuelampe samles lyset i en pandelampe nemlig mere eller mindre i en retning, og dermed får du større effekt af lampekildens lumen ligesom forlygterne på en bil.

Vælg den rigtige pandelampe

Skal du bare bruge en pandelampe, som giver dig orinteringslys omkring lejren eller læselys til en god bog, er der ingen grund til at vælge et monster på 600 lumen. Skal du derimod ud og orientere dig i vintermørket, kan det være en virkelig god ide med en kraftig pandelampe.

Vær opmærksom på nedenstående, når du vælger pandelampe:

  • Forholdet mellem lysstyrke og batterilevetid
  • Kan lysstyrken indstilles?
  • Kan lyskeglen indstilles? Især vigtigt på de kraftige pandelamper.
  • Sidder den godt på hovedet (også med hue på)?
  • Batteritype
  • Robusthed (er den vandtæt, slagfast, osv.)?

Forholdet mellem lysstyrke og batterilevetid

Desværre er der er en kedelig sammenhæng mellem lumen og batteriforbrug. En pandelampe på 100 lumen med tre AAA batterier vil således kunne lyse i mere end et døgn på et sæt batterier, mens en pandelampe på 600 lumen med et relativt stort batteri kun vil kunne lyse i få timer på en fuld opladning.

Skal du på en længere tur, er du derfor nødt til at overveje dit behov nøje, hvis ikke rygsækken skal fyldes med batterier.

Kan lysstyrken indstilles?

Vælger du en af de kraftigere modeller, er det vigtigt, at lysstyrken kan indstilles. Dels for din (og andres) komfort men også for at forlænge batterilevetiden.

Kan lyskeglen indstilles?

På de kraftigere modeller er det relevant, om lyskeglen kan indstilles, så du kan skifte mellem en smal koncentreret lyskegle og orienteringslys. Dette sker enten ved fysisk justerings af linsen eller ved skift mellem flere indbyggede lyskilder.

Sidder den godt på hovedet?

En pandelampe skal i sagens natur sidde på hovedet, og du skal gerne kunne holde til, at den sidder der i længere tid. Det er derfor nødvendigt, at den kan sidde fast, også uden at elastikken klemmer for meget på hovedet. På mange af de kraftigere pandelamper går en ekstra strop op over hovedet netop for at forbedre komforten.

Batteritype

Langt de fleste mindre pandelamper benytter AA eller AAA batterier, som giver dig mulighed for at skifte dem ud undervejs.

Ledlenser MH10 med opladeligt batteri

På de kraftigere modeller benyttes oftest et specialbatteri, som skal oplades. Har du ikke mulighed for at oplade batteriet undervejs med f.eks. solceller, bør du undersøge, om der kan tilkøbes ekstra batterier, som så kan oplades hjemmefra.

Robusthed

Som med alt andet grej er det også vigtigt, at pandelampen er robust. Den skal kunne holde til regn, slag og kulde. Her er der typisk en klar sammenhæng mellem kvalitet og pris. Jeg har da også været vidne til mange pandelampers endeligt, særligt når spejdere helt rimeligt udsætter den for turlivets genvordigheder.

Pandelampe ophængt over bålgryde, hårdt miljø!

Husk at pandelampen på nogle ture vil være en del af dit sikkerhedsudstyr. I hvert fald kan det være svært at grave sig ned i en snedrive i det norske vintermørke uden ordentligt lys.

Vores pandelamper

Vi har gennem tiden opbygget et solidt sortiment af pandelamper, eftersom det kun er de helt gamle med glødepærer, som er blevet kasseret, mens nye konstant kommer til.

Typisk medbringer vi da også flere pandelamper på vores ture. En eller flere små pandelamper til orienteringslys i lejren og en kraftig Ledlenser MH10 til når der virkelig er brug for lys. I øvrigt er en lille lyskæde et glimrende lyssupplement og hyggespreder i teltet eller vintershelteren.

God lysetik

Hvis du nogensinde har prøvet at få lyskeglen fra en 600 lumen pandelampe rettet lige i ansigtet, vil du vide, at det kan tage timer at genvinde førligheden. Husk derfor at rette din pandelampe ned eller slukke den, når du færdes tæt på andre. Sluk pandelampen når der ikke er behov for den. Dermed sparer du batteri og træner dit nattesyn.