Facebookmail

Soveposen er en vigtig del af dit udstyr. Ud over at sikre dig en god og lun nattesøvn er den også ofte en del af dit sikkerhedsudstyr.

Godnat og sov godt

Det kan være lidt af en jungle at finde den rigtige sovepose. Dels fordi der er rigtigt mange at vælge imellem, men også fordi der er mange forhold at tage hensyn til. Her vil vi prøve at hjælpe dig lidt på vej mod det rigtige valg.

Isoleringsevne

Et vigtigt parameter for en sovepose er selvfølgelig hvor godt den isolere og dette er angivet ved soveposens komfortemperatur samt typisk også en øvre og nedre temperaturgrænse. Mange fabrikater arbejder med forskellige temeraturangivelser for kvinder og mænd og du vil se at en given soveposes komforttemeratur er lavere for mænd end kvinder. Det vil sige at en sovepose med en komforttemperatur for mænd på f. eks. -10 grader typisk vil have en komforttemperatur for kvinder på -5 grader. Der skal altså mere isolering til at holde dig varm som kvinde og det skyldes at kvinder generelt har en lavere forbrænding end mænd og dermed producere mindre varme mens de sover.

Komforttemeraturen skal ses som vejledende. Har du erfaring for at du let fryser om natten vil det derfor være en god ide at vælge en lidt varmere sovepose end komforttemperaturen angiver.

Den øvre temeraturgrænser er en vejledende angivelser af hvornår du skal forvente at soveposen bliver for varm. Den nedre angivelse (ekstremtemperaturen) er en vejledende angivelse af hvor du kan holde din legemstemperatur, men forvent ikke at få megen søvn ved denne temperatur.

Dun eller kunstfyld

Isoleringsevnen i en sovepose opnås med et fyldmateriale og her står valget mellem dun og kunstfyld. Til trods for at kunstfyld har udviklet sig meget gennem de senere år, så er dun stadig overlegen på kombinationen af isoleringsevne og vægt.

Dunfyld

Det betyder at hvis du skal opnå den samme isoleringsevne med en kunstfyld sovepose som for en given dunsovepose så bliver den tungere. Det betyder typisk også at den fylder mere, idet kunstfyld ikke kan komprimeres i samme grad som dun.

Hvorfor vælger vi så ikke bare altid dunfyld? Det gør vi ikke, fordi dun desværre, trods imprægnering, har svært ved at håndtere fugt. Bliver en dunsovepose våd vil dunene klappe sammen og posen mister næsten fuldstændigt sin isoleringsevne. Tilmed er det svært at tørre en dunsovepose og genvinde isoleringsevnen, ude på tur.

En sovepose med kunstfyld vil kun miste en del af sin isoleringsevne hvis den bliver våd og den er langt lettere at tørre ude på tur, til en grad hvor isoleringsevnen genvindes næsten fuldstændigt.

Kunstfyld

Kort opsummeret er dun det rigtige valg hvis du kan holde soveposen tør. Er du derimod ofte på ture i f.kes. biuvak og ligende, hvor posen risikere at blive fugtig eller våd, er kunstfyld klart det rigtige valg. Du skal simpelthen passe mere på en dunsovepose og det er også grunden til at vi altid anbefaler soveposer med kunstfyld til f.eks. spejderbrug, hvor den kan bliver udsat for lidt af hvert.

Husk i øvrigt at din sovepose altid skal opbevares upakket da du ellers med tiden vil ødelægge fyldet, uanset om der er tale om dun eller kunstfyld.

Pasform

En sovepose isolere og leder fugt bedst væk, hvis den ligger nogenlunde tæt til kroppen, sådan at der ikke bliver for meget luft mellem dig og det isolerende lag. Derfor vil du også se at soveposerne bliver tiltagende mumieformede når du bevæger dig ned af temperaturskalaen.

Mumieformet sovepose (kilde: Nordisk)

I den ekstreme ende af skalaen fra -15 grader og ned er der ikke megen bevægelsesfrihed i posen og det er et fornuftigt kompromis med komforten.

I den mindre ekstreme ende af skalaen er mumieformen mindre udpræget og du får dermed bedre komfort til at vælge liggestilling. Dette er klart at foretrække, hvis temperaturen tillader det.

Det er under alle omstændigheder vigtigt at du prøver at ligge i soveposen inden  du vælger. Dette afgør om poser er for klautofobisk, men også om den har den rigtige længde til dig.

Med til pasformen høre også udformingen af hætten, snoreluk og lynlåse. Her skal du være opmærksom på om posen kan snøres godt til omkring dit hoved, om lynlåsen er tovejs så du på lune nætter kan åbne lidt i bunden, og om du generelt føler dig tilpas i posen.

Sæsonsoveposer

Det er svært at vælge en soveposer som passer til alle fire årstider. Derfor er soveposer også opdelt i det som kaldes 3-sæsons poser og vintersoveposer.

En 3-sæsons pose har typisk en komforttemperatur mellem +5 og 0 grader. Du kan vælge at gå ned i en komforttemperatur på -5 grader hvis du tit er på tur i  ydersæsonerne, eller du kan vælge at tilføje en fleece inderpose, som giver dig ca. 5 grader ekstra i komfort.

Vintersoveposen til overnatning i shelter eller telt på fjeldet skal ned omkring en komforttemperatur på -15 grader, men også her kan du hente det sidste med en fleece inderpose som dog tilføre ekstra vægt og volumen til rygsækken.

Hvad skal jeg så vælge?

Som spejderpose anbefaler vi en sovepose med kunstfyld og en komfortemperatur mellem +5 og 0 grader kombineret med en fleece inderpose til de kolde nætter.

Til 3-sæsons turfolk anbefaler vi ligeledes en sovepose med kunstfyld og en komforttemperatur mellem +5 og 0 grader. Til dem som vandre langt og kan holde posen tør kan der opgraderes til en dunpose, ligeledes med komforttemperatur mellem +5 og 0 grader. Her kan du ligeledes tilføje en fleece inderpose på de kolde nætter.

Til helårs turfolk anbefaler vi at du tilføjer en vintersovepose med en komforttemperatur mellem -10 og -15 grader. Gerne med dunfyld hvis du skal bære den.

…Og husk nu underlaget!

En god sovepose er intet værd uden et godt underlagt til at isolere mod det kolde underlag. Du kan læse mere om liggeunderlag her.