Sovepose

Facebookmail

Indledningsvis skal det siges, at jeg sikkert ikke er den rette til at rådgive om soveposer. Jeg slæber nemlig troligt rundt på en gammel Haglöfs sovepose, købt på et tilfældigt udsalg i den lokale sportsbutik. Den er tung, fylder den halve rygsæk, og isoleringsevnen er tvivlsom.

Sovepose (kilde: Spejdersport)

Hvad er vigtigt, når man skal vælge sovepose:

  • Isoleringsevne (komforttemperatur)
  • Vægt
  • Pakkeevne (hvad fylder den)
  • Robusthed

Dun eller kunstfyld

Når du skal vælge sovepose, står valget grundlæggende mellem dun og kunstfyld.  Til trods for at kunstfyld har udviklet sig meget gennem de senere år, så er dun stadig  overlegen på kombinationen af isoleringsevne og vægt.

Hvorfor så ikke bare altid vælge dun? Fordi dun scorer lavt på robusthed. En våd dunsovepose er det samme som ingen sovepose. Tilmed kan det være vanskeligt at tørre den, mens du er ude på tur uden at fyldet klumper sammen. I modsætning til dun, bevarer kunstfyld en del af sin isoleringsevne, selvom det er fugtigt, og en sovepose med kunstfyld kan langt lettere tørres til fuld isoleringsevne igen selv ude på tur.

Sæsonsoveposer

Lige som med så meget andet udstyr, er det svært at finde en sovepose, som passer til alle forhold. Tager du på tur hele året, vil du derfor som udgangspunkt have brug for to soveposer. En tre sæson sovepose til brug i forår, sommer og efterår, samt en vintersovepose til brug i de kolde vintermåneder.

Alternativt kan du vælge en tre sæson sovepose med lav komforttemeratur, kombineret med en fleece inderpose i de koldeste måneder.

Skulle jeg vælge en ny tre sæson sovepose, ville valget falde på en pose med komforttemperatur omkring 5 – 8 grader,  vægt omkring 1000 gram og med kunstfyld. På kolde nætter ville jeg som i dag supplere med en fleece inderpose og dermed bringe komforttemperaturen ned til omkring 0 grader.

Skulle jeg derimod vælge en ny vintersovepose, ville jeg vælge en pose med komforttemperatur omkring -15 grader, vægt omkring 1500 gram og med dunfyld.