Facebookmail

På vores ture benytter vi oftest en kombination af kogesæt til madlavning og en mindre brænder til kogning af vand til kaffe, kakao, mm.

Udvalget af kogegrej er stort, og det kan være svært at vælge. Et godt sted at starte er at se på dit behov og under hvilke forhold, du skal bruge dit kogesæt.

Brændertype

Man kan grundlæggende tale om tre forskellige brændertyper, nemlig sprit, gas og multifuel brændere.

Spritbrænderen

Spritbrænderen kan anvende sprit i flydende eller tabletform, og tidligere var denne type brændere meget udbredte som kompakte selvstændige brændere og som den primære brænder til bla. Trangia.

Trangia spritbrænder (foto: Trangia)

I dag anvendes spritbrændere sjældent, da de har en lav effekt, er svære at håndtere og virker dårligt i koldt klima.

Gasbrænderen

Gasbrænderen er i dag den mest udbredte brænder, og det skyldes primært, at den har en høj effekt og er let at håndtere. Der findes en lang række kompakte brændere, men også kogesæt fra Primus, trangia, osv. fåes i dag med gasbrænder.

Trangia gasbrænder (foto: Trangia)

Gasbrændere virker ikke i ekstremt koldt klima (under -20 grader, se sektion om gastyper), ligesom gas kan være svært at skaffe i mere eksotiske dele af verden og ikke må medbringes på fly.

Multifuel brænderer

Multifuel brændere kan typisk brænde både gas og brændbare væsker som sprit, petrolium og benzin. Desuden er den udstyret med en forvarmer, som tillader brug i koldt klima.

Primus multifuel brænder (foto: Primus)

Ulempen er, at denne type brændere er komplicerede at anvende og vedligeholde, hvorfor du bør overveje dit behov nøje, før du anskaffer denne type brænder.

Trangia

Trangia er det klassiske valg, når du skal anskaffe et kogesæt til turbrug. Et standard Trangia består af en todelt vindskærm, to gryder, en kombineret pande/låg, et håndtag til gryderne og endelig en brænder. Det hele pakkes sammen inden i vindskærmen, sådan at det er relativt kompakt og beskyttet.

Trangiasæt
Trangiasæt
Pakket Trangiasæt
Pakket Trangiasæt

Standardbrænderen til Trangia har i mange år været en spritbrænder, men i dag kan du også få en gasbrænder eller multifuel brænder.

Primus PrimeTech Stove Set

For et par år siden meldte Primus sig endelig på banen med en række kogesæt, som egner sig til turbrug.

Primus PrimeTech Stove Set 2.3L (foto: Primus)

Vi anvender deres PrimeTech Stove Set 2.3L udgave, som indeholder to gryder, som hver er på 2.3L. Sættet er stærkt inspireret af Trangia, men Primus har tilføjet lækre detaljer som f.eks. et låg med integreret si, gryde med varmeveksler og en meget driftsikker brænder, som tilpasser gastrykket til en jævn forbrænding.

Sættet indeholder ikke en stegepande, og vi medbringer derfor ofte en letvægts Primus pande, som også passer perfekt på denne brænder.

Den effektive brænder i kombination med varmeveksler i gryden gør, at dette sæt anvender ca. havlt så meget gas som et Trangia.

Primus Lite+

Primus Lite+ er en kompakt gasbrænder med integreret 0,7L krus/gryde/kaffekande.

Primus Lite+
Primus Lite+

Til Primus Lite+ kan man få en stempelkande indsats, som passer direkte i gryden.

Primus Lite+ stempelkandeindsats
Primus Lite+ stempelkandeindsats

Brænderen skrues direkte på en gasdåse, og anvendes 100g dåser, kan brænder + gasdåse opbevares inden i gryden. Brænderen er udstyret med piezo tænding, så du ikke skal rode med lighter eller tændstikker. Tak til Primus for den detalje.

Gryden med integreret varmeveksler langs kanten monteres fast på brænderen med en ret velfungerende låsemekanisme. Dette betyder, at du ikke har en åben flamme i teltet, hvis den vælter. Samtidig giver det mulighed for at hænge brænderen op.

Brænderens effekt er opgivet til 1.500W, og i praksis kan jeg konstatere, at en fyldt gryde (dvs. ca. 700 ml) koger på ca. 3,5 min. Brændetiden på 100 g gas er opgivet til en time. Brænderens ret lukkede design bevirker, at den er ret tolerant over for vind.

Lidt om gas

Gas er ikke bare gas, og derfor skal du være opmærksom på, hvad du køber.

Der anvendes typisk en blanding af propan, butan og isobutan i de gasdåser, som købes til brændere. Disse tre gastyper har forskellige egenskaber, som kan påvirke brænderens funktion, særligt i koldt vejr.

Propan (C3H8har et  kogepunkt på -42 grader, et damptryk på 858 kpa og et energiindhold på 49,58 Mj/kg.

Butan (C4H10) har et kogepunkt på -1 grad, et damptryk på 215 kpa og et energiindhold på 47,39 Mj/kg.

Isobutan (C4H10) har et kogepunkt på -12 grader, et damptryk på 310 kpa og et energiindhold på 45,59 Mj/kg.

Gasblandinger

Af ovenstående fremgår det, at i koldt vejr vil ren butan ikke virke, idet det pga. det høje kogepunkt ikke går på gasform. Her er det også værd at huske, at når gassen går fra væske til dampform, afkøler den sig selv. Dette kan konstateres ved, at gasdåsen bliver kold under brug. Ren propan kunne derfor se ud til at være det perfekte valg, men da det har et meget højt damptryk, vil det kræve en meget solid og dermed tung gasdåse.

Vi har altså brug for en blanding med lavt kogepunkt, men som samtidigt holder damptrykket nede, og her er en propan/isobutan blanding perfekt. Til sommerbrug kan den noget billigere propan/butan blanding dog anvendes.

Gasdåser fra anerkendte producenter som MSR og Primus indeholder typisk en blanding af 70 – 80% isobutan og 20 – 30% propan, mens billigere gasdåser fra byggemarkedet typisk indeholder ren butan eller en blanding af propan og butan.

Nogle producenter som f.eks. Primus laver også særlig vintergas. Dette er en isobutan propan blanding, hvor andelen af propan er højere end i de øvrige gasblandinger. Desuden er gasdåsen udstyret med et indvendigt net som hjælper til gassens fordampning. Disse gasdåer kan anvendes helt ned til -20 grader.

Undgå byggemarkedsgas

Problemet med den billige propan/butan blanding som oftest sælges i byggemarkeder er, at størstedelen (typisk ca. 70% af gassen) har et kogepunkt på -1 grad. Dette bevirker ved omgivende temperaturer under ca. 10 grader et lavt damptryk under brug, som igen giver et mærkbart effekttab på brænderen. Du bør gå helt udenom gasdåser med ren butan, selv til sommerbrug.