Facebookmail

Din påklædning kan betragtes som dit vigtigste sikkerhedsudstyr, og du bør derfor vælge og vedligeholde det med omhu. Det er din påklædning, som skal holde dig tør og varm under omskiftelige forhold. Uden den rette påklædning afkøles kroppen overraskende hurtigt, og konsekvenserne kan være dramatiske.  Moralen er, at du aldrig skal undervurdere betydningen af din påklædning!

Trelagsprincippet

Når det kommer til turpåklædning, så er omdrejningspunktet trelagsprincippet, som i al sin enkelthed går ud på, at man ALTID arbejder med tre lag:

  • Det svedtransporterende
  • Det isolerende
  • Det vind og vandtætte

Det svedtransporterende lag

Formålet med det svedtransporterende lag er at lede fugt (sved) væk fra kroppen og dermed undgå ophobning af vand tæt på huden. Det kræver særlige materialer at opfylde den funktion uden samtidigt at optage fugt. Generelt er egnede materialer kendetegnet ved, at de er lette og tørrer hurtigt.

Svedundertrøje (Kilde: Devold)

Det er desuden vigtigt, at det svedtransporterende lag sidder tæt til kroppen, sådan at det kan optage fugt fra huden og lede den ud gennem materialet. Når du køber sved- /thermoundertøj, bør du derfor altid prøve det, så du kan se om det sidder tæt.

Det bedste valg til det svedtransporterende lag er helt klart uld, men der findes også egnede kunststofmaterialer. En klar fordel ved uld er dog at det ikke i samme grad som kunststof kommer til at lugte.

Et materiale som bomuld er bandlyst i det svedtransporterende lag, idet det optager store mængder vand.

Test

Er du i tvivl om du har valgt det rette svedtransporterende lag så prøv at gøre det vådt og vrid det efterfølgende hårdt. Nu skal langt det meste vand være ude af materialet og det bør tørre i løbet af 10 – 20 min. i solen/vinden. 

Det isolerende lag

Det isolerende lag skal, som navnet antyder, isolere kroppen og dermed holde den varm, men det skal også kunne lede fugten fra det svedtransporterende lag videre uden at optage den.  Derfor gælder også nogle af de samme egenskaber som for det svedtransporterende lag. I det isolerende lag vil man blot gerne binde et isolerende lag luft i materialet.

Fleece (Kilde: Asivik)

Typiske valg til det isolerende lag er uld, fleece eller dun i en tykkelse, som er tilpasset årstiden og turmålet. Vælger du dun som det isolerende lag skal du være opmærksom på at det ikke tåler vand, idet dunene da vil klappe sammen og miste deres isolerende effekt.

Test

Er du i tvivl om du har valgt det rette isolerende lag så prøv at gøre det vådt og  vrid det efterfølgende hårdt. Nu skal langt det meste af vandet være ude af materialet og isoleringsevnen skal være næsten intakt. (lav ikke denne test med dun!)

Det vind- og vandtætte lag

Det vind- og vandtætte lag omtales også som skallaget, idet det udgør den ydre beskyttende skal, som skal modstå vind og vand.

En anden vigtig egenskab ved skallaget er dets evne til at lede fugt ud uden at lukke vand ind. Det er denne egenskab, som adskiller skallaget til aktivt turliv fra det traditionelle regntøj, som er tæt fra begge sider. Desværre har netop denne membranegenskab også en betydelig indflydelse på prisen.

Skaljakke (Kilde: Patagonia)

Det typiske valg til skalbeklædning er jakke og bukser med Gore-Tex® membran, men der findes også andre membraner, som kan anvendes.

Til turbrug bør du undgå skallag med integreret mellemlag som f.eks. skijakker, idet de typisk binder fugt og ikke tillader dig at fjerne det isolerende lag når du er i bevægelse og bliver varm.

Fodtøj

Når man snakker beklædning er det vigtigt ikke at glemme fødderne, og her gælder også trelagsprincippet.

Inderst skal du have et svedtransporterende lag i form af en uld- eller kunststofstrømpe. Derefter et isolerende lag i form af en uld- eller kunststofsok, som ikke indeholder bomuld.

Vandrestøvle (Kilde: Lowa)

Føddernes skaldlag udgøres af støvle eller sko, og den skal have de samme egenskaber som jakke og bukser. Nemlig at tillade fugt at komme ud men ikke vand at komme ind.  Såvel læder som udvalgte kombinationer af kunststof og membran kan opfylde disse krav, men det foretrukne valg vil være læder. Dette primært p.g.a. slidstyrken.

Brug din påklædning

Det kan synes rimeligt banalt, men din skaljakke gør ikke megen gavn i rygsækken, hvis det regner. Du skal hele tiden holde dig varm og tør. Tag derfor tøj på, før du fryser og regnjakken på, før du bliver våd. Husk at der ikke nødvendigvis står en varm hytte og venter rundt om hjørnet.