Facebookmail

De fleste steder i fjeldet i f.eks. Norge, Sverige kan man med minimal risiko drikke vandet direkte fra vandløb og søer, men i lavlandet, i Danmark og andre steder af verden er det som oftest ikke tilrådeligt pga. af faren for skadelige mikroorganismer og kemisk forurening. Derfor kan det være klogt at medbringe et vandrensningsfilter.

Der findes et stort udvalg af produkter inden for vandrensning som alle benytter sig af en eller flere rensningsmetoder i kombination. Herunder har vi samlet en oversigt over de forskellige metoder og deres effekt på parasitter, bakterier, virus, kemi, tungmetaller og urenheder.

Rensemetode Parasitter Bakterier Virus Kemi Tungmetaller Urenheder
Kogning x x x
Kemisk (klor) x x x
UV (lys) x x x
Mekanisk x  x x
Aktivt kul x x x x
Adsorption-eluering x x

Lad os se lidt nærmere på de enkelte rensemetoder.

Kogning

Ved kogning udnyttes at parasitter, bakterier og virus ødelægges ved temperature i omegnen af 100 grader. Vandet skal koge i mindst 10 min og befinder du dig højt oppe skal kogetiden forlænges pga. af det lavere kogepunkt.

Kemisk

Ved kemisk rensning tilsættes typisk et klorprodukt på pilleform til vandet som effektivt slår parasitter, bakterier og vira ihjel. Ulempen er at du efterfølgende indtager dette produkt som typisk giver vandet en kedelig bismag af klor.

UV

Ved rensning med UV lys udnyttes det faktum at parasitter, bakterier og vira nedbrydes ved eksponering for UV lys. Typisk benyttes en batteridrevet UV lampe som nedsænkes i vandet som ønskes renset.

Mekanisk

Ved mekanisk rensning sendes vandet gennem en membran med en porrestørrelse som holder urenheder, parasitter og bakterier tilbage. Filteret er typisk lavet af glasfibre eller et andet finmasket materiale. Mekaniske filtre kan generelt ikke rense for vira da porrestørrelsen ikke er finmasket nok.

Aktivt kul

Aktivt kul har en uovertruffen egenskab til at binde særligt organiske forbindelser og dermed renser det effektivt for det meste kemi, men også tungmetalforbindelser. Det er organiske forbindelser som giver vandet smag og derfor vil rensning med aktivt kul også fjerne uønsket smag fra vandet.

Adsorption-eluering

Omtales også ofte som ion-bytning og her benytter man sig af de elektronegative eller positive egenskaber ved forskellige metaller, i de fleste tilfælde aluminiumoxid (Al2O3). Den elektriske ladning opfanger og fastholder ganske enkelt partikler, bakterier og ikke mindst virus effektivt i filterets membran.

Kombinationsfiltre

Langt de fleste vandrensere til turbrug kombinere flere af de nævnte filtermetoder. Typisk mekanisk filtrering i et eller flere trin og afslutningsvis filtrering gennem aktivt kul.

Katadyn Vario filteret som vi ofte benytter på længere ture er et godt eksempel på et kombinationsfilter. Det er et mekanisk filter, hvor vandet først ledes gennem et grovfilter, der efter et keramisk filter, et glasfiberfilter og endelig et aktivt kulfilter.

Fordelene ved Katadyn Vario er bla.:

  • Tretrins rensning med keramisk forfilter, som sikrer lang holdbarhed på glasfiberfilteret og gør filteret anvendeligt til meget urent vand.
  • Høj ydelse (2 l/min), som sikrer vand til flere personer uden at skulle bruge hele dagen på at pumpe.
  • Aktivt kulfilter, som fjerner kemisk forurening og dårlig smag.
  •  Praktisk i brug, kan kobles direkte på en vandpose og har lang sugeslange med grovfilter, så man ikke suger overfladevand
IMG_0143
Tvivlsomt søvand renses. Bemærk at filteret er koblet direkte på drikkevandsposen

Ulemper ved Katadyn Vario:

  • Det er lidt stort og tungt at slæbe med i rygsækken
  • Det renser ikke for vira
  • Reservedele som ny filterindsats og aktivt kul er ret dyrt

Grayl Geopress er et andet eksempel på et kombinationsfilter som vi ofte benytter på kortere ture i bla. Danmark. Her benyttes adsorption-eluering kombineret med mekanisk filtrering og aktivt kul. Hermed fjernes også evt. vira fra vandet. Filterets drikkedunk design gør det meget enkelt at anvende, men kapaciteten er relativt begrænset.

Vandfilter fra Grayl (foto:grayl.com)

Sådan finder du drikkevand

Uanset om du renser dit drikkevand eller ej, så er der et par ting, som er vigtige:

  • Forsøg altid at finde rindende vand, og hvis ikke dette er muligt, så tag altid vand fra større søer (gå efter det koldeste vand).
  • Undgå at tage vand nær og nedenfor beboelse.
  • Undgå overfladevand. Ved brug af vandrenser placeres sugestuds et stykke under vandoverfladen men uden at suge fra bunden.