Vi bager brød

Facebookmail

Duften af friskbagt brød kan få selv den sløveste krop ud af soveposen og det er en kærkommen variation til knækbrød. På længere ture medbringer vi derfor oftest grej til at bage brød samt rigeligt med mel og tørgær.

Omnia brød

Tidligere har vi brugt et hjemmelavet koncept til at bage på Trangia, men det slider på både brænder og vindskærm da bunden af Trangia bliver meget varm. Derfor har vi skiftet det hjemmelavede udstyr ud med en Omnia ovn.

Omnia ovnen

Omnia ovnen er en gammel svensk opfindelse som egentlig var tænkt til brug på gamle gaskomfur uden ovn. Den egner sig imidlertid også rigtigt godt til at bruge på de fleste stormkøkkender.

Omnia ovn princip. Illustration fra Omnia Sweden.

Princippet i ovnen er enkelt og genialt. Varmen fordeles fra brænderen op under bageformen til undervarme og op under låget til overvarme. I låget findes desuden en række små huller som skaber gennemtræk, lidt som i en varmluftovn.

Når du bager på Trangia skal brænderen brænde på lavt blus, ellers bliver brødet typisk brændt på indersiden.

Basisopskrift

Der findes et utal af variationsmuligheder over Omnia brød, men det hele starter med en enkel basisopskrift. Tilsæt nødder, bær, bacon eller andet efter fantasi og smag.

  • 2 1/2 dl lunkent vand
  • 1 spiseske olie
  • Salt
  • 1 spiseske honning, sirup eller sukker
  • 1/2 pose tørgær*
  • ca. 1 liter hvedemel

Tilsæt olie, salt, honning og tørgær og bland grundigt. Tilsæt nu det halve af melet og rør sammen. Tilsæt det resterende mel mens dejen æltes. Lad nu dejen hæve i ca. 30 min.

Basisdej til hævning

*Hvis du lader dejen koldhæve i forteltet natten over tilsættes kun det halve tørgær.

Når brødet er forhævet æltes det igennem, rulles ud og placeres i Omnia bageformen. Nu skal brødet efterhæve i ca. 30 min. før det bages.

Bacon brød klar til efterhævning i Omnia form

Når brødet er efterhævet klargøres Trangia og tændes på lavt blus. Husk at slå bøjlerne op på Trangia, ellers er der en risiko for at brænderen går ud. Placer Omnia ovnen på Trangia og bag brødet i ca. 30 min.

Omnia ovn på Trangia. Husk at slå bøjler op.

Det friskbagte brød skæres i skiver og serveres med smør eller som tilbehør til en suppe.

friskbagt Omnia brød med smør

For mere inspiration til brug af Omnia ovn kan vi anbefale den Svenske bog KOKBOK som indeholder en lang række spændende opskrifter til Omnia Ovn.

God fornøjelse!